Sådan redder man en støbejernspande eller støbejernsgryde - og sådan vedligeholder man dem!

Sådan redder man en støbejernspande eller støbejernsgryde - og sådan vedligeholder man dem!
IMG_4799.jpg

Støbejernspander og støbejernsgryder er fantastiske til at stege, brase, simre og braisere i. Støbejern kan både være rødglødende varmt når man skal stege en bøf, og det kan holde en konstant lav temperatur når man langtidssteger.

Støbejern er også det bedste materiale til at fordele varmen jævnt, så man ikke oplever "hot spots", som man kender det fra teflon f.eks. hvor midten af panden kan være varm, imens kanten er halvlunken. Støbejernsgryder og støbejernspander kan bruges på både gas, konventionel varme, induktion og på bålet eller grillen. Og du kan naturligvis også drøne det i ovnen.

Behandler man støbejern rigtigt, er det også helt non-stick. Men tit ender støbejern i bunden af køkkenskabet, fordi alting klistrer fast på panden eller gryden, og det sker fordi man har behandlet materialet forkert.

Men heldigvis kan man redde en støbejernspande! Det er helt vildt let, og når det først er gjort, er den let at vedligeholde.

Det skal du bruge:

 • 1 kilo billig fint salt, evt det til opvaskemaskiner

 • 2 liter billig madolie

Sådan redder man en støbejernspande eller støbejernsgryde:

 1. Først og fremmest skal du være sikker på at du rent faktisk har en støbejernspande! En teflonpande eller en almindelig jernpande kan ikke klare den behandling der beskrives i dette indlæg. Støbejern kan tåle ekstreme varmegrader - det kan de andre ikke.

 2. Tag din støbejernspande eller støbejernsgryde og stil den på et blus. Hæld et kilo fint salt i, så bunden er helt dækket til, til godt op ad kanten, og tænd under panden ved høj varme. Åben vinduet - det ryger lidt.

 3. Lad gryden eller panden stå på det varme blus i 30-45 minutter. Rør lidt i det hver 5-10 minut (Jeg har i et enkelt tilfælde hørt om en plastikspartel der smeltede. Brug et metal- eller træredskab). Du vil se at det salt der har ligget nederst er blevet brunt fordi det har suget snask ud af din pande, så du skal flytte nyt rent salt ned i bunden.

 4. Efter en god halv time slukker du, og lader den køle. Smid saltet ud og vask panden i varmt vand - UDEN SÆBE! Få alt saltet skyllet grundigt væk.

 5. Stil nu dit støbejern tilbage på blusset og tænd på medium varme. Når vanddråberne er fordampet hælder du 1-2 liter olie i - igen så det står godt op ad kanten.

 6. Lad den stå på blusset i et kvarters tid, og sluk så under den. Lad den stå med olien i i 12 timer, og varm så olien op igen - igen i et kvarters tid. Vent igen i 12 timer og varm den op igen. I alt skal du varme op 3-4 gange, afhængig af hvor medtaget den var.

 7. Til sidst hælder du olien ud, og vasker den grundigt i varmt vand - Igen: UDEN SÆBE!!

Voila! Nu er din pande så god som ny. Men den kan blive meget bedre! Læs lige videre:

Sådan vedligeholder man en støbejernspande eller gryde:

 1. Din støbejernspande er med 99% sikkerhed blevet "sticky" fordi du har vasket den med sæbe eller haft den i opvaskeren. Producenterne siger at det må man godt, men det er noget fis. Jern kan ikke tåle sæbe og fugt. Så når du gør den rent foregår det under varmt vand, og uden nogen form for sæbe. Bare skrub på den med børsten. Og ja, den bliver ren og 100% bakteriefri.

 2. Kan du ikke få den ren, lader du den stå med vand i natten over. Så er det der måtte være klistret lidt fast, lige til at vaske af.

 3. Når den er skrubbet fint ren, stiller den over på et varmt blus indtil alle vanddråberne er fordampet. Nu har du en meget varm, knastør og 100% ren og bakteriefri pande, og den giver du en lille sjat olie (ikke olivenolie - Helst sesam- eller hørfrøolie, men vindruekerneolie er også fint) som du tørrer ud over hele panden. Bare en lille sjat, smurt ud, så den skinner lidt.

Og det er det! Jo længere tid du bruger din pande eller gryde - og ikke giver den sæbe - desto bedre bliver non-stick overfladen. Og SKULLE uheldet være ude og du får sæbe på den eller den begynder at blive skidt igen... så renser du den bare forfra med salt og olie. Det er VILDT let og du har din pande resten af livet.