Hvordan laver man en madplan? – Del 2
IMG_4173.jpg

Hvis ikke du allerede har gjort det, så start med at læse "Hvordan laver man en madplan? – Del 1". I første del lærte vi at bestille kød til en hel måned. Vi har opgjort vores behov for hurtig hverdagsmad, hurtig weekendmad, og mere simreagtig og langsom mad, og ud fra det har vi bestilt vores udskæringer, som her hos mig blev leveret i torsdags. Men vi har jo stadig ikke besluttet hvad, vi så rent faktisk skal have at spise - det kommer nu!

Vi laver en madplan til en hel uge, og vi handler på en gang til en hel uge. Der er så mange åbenlyse fordele ved denne metode, men lad mig lige nævne et par stykker:

 1. For det første skal du kun være i et supermarked i 1 time i alt om ugen. Max! Og det får du overstået søndag, hvor butikkerne ikke er mega fyldte, og du ikke er mega træt efter arbejde, og måske har en unge på slæb.
 2. For det andet får du mere tid til at lave mad og hygge dig med det i hverdagene, fordi dit køleskab allerede bugner, og du 100% ved, hvad du skal lave. Slut med panik-spaghetti!
 3. For det tredje kan du planlægge din madplan sådan, at du i weekenderne producerer mad, der laver lækre rester, som du kan spise i de travle hverdage. Aka færre hverdage med madlavning når du kommer træt hjem! Totalt win!
 4. Og for det fjerde: Jeg kender INGEN der ikke har opnået VÆSENTLIGE besparelser ved denne metode. Hvorfor? Naturligvis fordi du kan købe større ind og dermed gøre brug af 2-for-1 tilbud, og især fordi: Jo sjældnere du er i et supermarked, desto mindre slik og lort og junk køber du med hjem. Det lyder dumt og first-world-problem agtigt, men det er virkelig sandt. Slut med impulskøb du ikke har brug for.

Nå. Madplan!

Lav din madplan over en kop kaffe i weekenden. Planlæg det sådan, at du har weekenden til at handle, og at (kommende) lørdag og søndags middage består af mad, der laver rester til den efterfølgende uge. Om det er en gryderet, en steg, en gang frikadeller, en kylling, eller hvad du nu synes, bestemmer du selv. Sæt dig med kogebogerne, hvis du ejer sådan nogen, og hvis ikke... ja, så kan du jo finde opskrifter på bloggen her. Smiley.

I din madplan tager du naturligvis også hensyn til, om du er hjemme alle ugens dage, eller om din mand/kone/kæreste er ude en eller flere af dagene, så du evt. bare nøjes med en rugbrødsmad eller takeout.

Hvis du, som jeg, allerede har købt dit lækre økologiske kød, skal du også lige have i baghovedet, hvilke udskæringer du har liggende i køleren/fryseren, men ellers er der jo frit valg på alle hylder.

Når du har fundet dine retter, så laver du en indkøbsseddel med ALT du skal bruge til ALLE retterne. Du vil hurtigt opdage at, nåja (!): Gulerødder går igen i to af dem, der skal citronskal i en af dem, og citronsaft i en anden, og en rest af et stykke hvidkål kan bruges i en salat osv osv. Det er genialt det her. Stop spild af mad!

Ja, og så er det jo sådan set bare at smutte ud og handle. Du skal givetvis i 2-3 butikker og en grønthandler, men ÅH... fornemmelsen, når du kommer slæbende hjem med poser, pakker ud og fylder i køleren, og efterfølgende smækker stængerne op velvidende, at nu skal du ikke handle HELE NÆSTE UGE, den er fantastisk! Du bli'r så glad for det her.

Her er min madplan:

 • Mandag: Tagliatelle med laks
 • Tirsdag: Grønkålssalat med perler og rest af nakkesteg
 • Onsdag: Bøf stroganoff af svinemørbrad
 • Torsdag: Rest af oksebryst i rødvin m. bagte blommer
 • Fredag: Pizza
 • Lørdag: Oksetværreb med mørkt øl, chokolade og chili
 • Søndag: Beef barley stew

Bemærk: Tirsdag og torsdag spiser jeg rester som jeg har i fryseren fra tidligere. Du har muligvis ikke nogen rester, men det vil du jo have allerede fra næste uge.

Jeg ved godt, det kan virke uoverskueligt det her. Især det med at bestille så stort ind, og til en hel måned osv. Men for fanden: Du sparer penge, du får LANGT bedre mad, du frigiver OCEANER af tid og du får mere ro på i din hverdag. I starten brugte vi ret lang tid på at lave madplaner, men nu er det overstået på en hyggelig halv time, og 1 time efter har vi handlet alt. Bum, færdige, done.

Prøv det! Lav en madplan.