Ginger bug - Naturgæret og hjemmelavet sodavand
IMG_5645.jpg

Det her var nyt for mig. Det er helt vildt let at lave en helt naturligt gæret, hjemmelavet sodavand. Den laver selv sin egne bobler og det hele! Det er sgu et godt projekt at kaste sig ud i, eventuelt sammen med ungerne. Det smager mega godt (især med gin), er let at lave, og så er det totalt fri for tilsætninger og gift. Jeg hørte om det ovre på Infonauten Blogger, hvor manden der kalder sig Infonauten blogger en masse om hjemmelavet øl, saft, vin, sprut og gode sager.

Det skal du bruge: [checklist]

 • En knold frisk ingefær
 • Sukker
 • Økologisk æblejuice (Det virker ikke hvis det ikke er 100% øko og uden tilsætninger/pasteuriseringer osv)
 • Et patentglas
 • En 1.5 eller 2 liters plastflaske i tyndt plast ala dem man køber kildevand i

[/checklist]

Sådan laver man hjemmelavet sodavand:

Du starter med at lave det der hedder en ginger bug. Det er sodavandens svar på en surdej! Altså en base for alle dine fremtidige hjemmelavet sodavand, og det der får den til at gære og lave boblerne.

 1. Riv 2 spsk ingefær ned i patentglasset. Hæld 1 dl vand og 2 spsk sukker på. Lad det stå ved rumtemperatur i et døgn, og VIGTIGT: Fjern gummipakningen og lad være med at hængsle låget!! Det skal lukkes til, men ikke låses! Ellers springer glasset, og det orker vi ikke.
 2. De følgende 5-6 dage tilsætter man hver dag 1 spsk ingefær, 1 spsk sukker og 1/2 dl vand. Husk at det ikke må lukkes tæt til og ikke skal på køl.
 3. Efter 5-6 dage dufter den sødligt af brød/gær, og nu er din ginger bug klar og kan evt. gå i køleren. Der skal den spædes op 1 gang om ugen. Du kan også holde den ude og spæde den op dagligt. Det afhænger af hvor ofte du vil lave hjemmelavet sodavand.

Dernæst laver vi selve sodavanden:

 1. Tag 1 dl af væsken fra din ginger bug og si det ned i en ren 2 liters flaske af dem man får kildevand i. Det er vigtigt at det er af den tynde slags man kan klemme sammen.
 2. Fyld op med 100% økologisk æblesaft uden tilsætningsstoffer osv. Den må ikke være fra koncentrat eller være pasteruriseret heller. Så virker det simpelthen ikke. Jeg kan anbefale Irmas i 3 liters i papdunk (#NoSpons).
 3. Tilsæt 1 tsk sukker, og skru låget stramt på. Lad den stå på køkkenbordet indtil flasken er blevet stenhård at føle på. Det tager 1 døgns tid. Når flasken er helt hård, er sodavanden færdig! Smag på den! Du kan evt lukke luften ud, skruet låget på igen og give den 8-10 timer mere, så får du flere bobler. Men så skal den også på køl for at stoppe gæringen. Ellers springer den i luften på et tidspunkt.

Nyd din hjemmelavet sodavand som den er, eller giv den lidt gin eller vodka. Det smager fantastisk! Husk at du kan variere smagen i en uendelighed ved at tilsætte en anden type øko-saft, eller ved at tilsætte mynte, kanel, hyldeblomster eller hvorfor ikke chili til sodavanden, inden den gærer.

Det er så godt det her! Hjemmelavet sodavand ftw!