Alt er meget bedre med hjemmelavet bacon
IMG_5176.jpg

Nogen siger, at alt er bedre med bacon. I så fald vil jeg gerne lige toppe den og sige, at alt er MEGET bedre med hjemmelavet bacon. Og gæt hva'? Det er ikke svært at lave hjemmelavet bacon. Hvis du vil lave saltet bacon, så er det faktisk så let at det næsten er pinligt, hvor den røgede bacon kræver lidt mere. Men: For at få succes med projekter som dem her, er du 110% afhængig af kvaliteten af produktet. Køber du et halvkedeligt og billigt stykke brystflæsk, så får du et harsk, tørt stykke bacon, der smager af støv, våd kælder og død. Så hvis du vil lave hjemmelavet bacon, så skal du til en slagter eller en gård og købe et godt stykke kød. Men det er altså en sygt billig udskæring vi har gang i, så det overlever du nok.

Det skal du bruge: [checklist]

 • 1 stykke brystflæsk på godt 2 kilo (Det er det som du kender som ribbenssteg. Du skal bare have fat i en slagter, for sværen skal ikke være ridset.)
 • Salt og sukker
 • En grill (kun hvis du også vil ryge det)
 • Noget træ at røge med (kun hvis du også vil røge det - obviously)
 • En ovn, hvis du ikke kan skaffe dig adgang til en grill

[/checklist]

Og sådan laver du hjemmelavet bacon:

 1. Start med at klargøre kødet: Benene skal skæres (sirligt) væk og brusken ligeså. Men lad være med at skære hele bunden af, for så ender du med halv mængde kød. Skær benene væk, så'n lidt kirurgisk du ved. Du kan også få slagteren til det.
 2. Gnid kødet med en blanding af salt og sukker. Du skal bruge 1 del sukker til 2 dele salt, og du skal i alt bruge godt 50 gr til 2 kilo kød. Så altså 33 gr salt og 16 gr sukker til 2 kilo kød, ish. Smid det saltede kød i en tætsluttende pose (Ikeas ziplockposer er fremragende til formålet) og smid den på køl.
 3. Den skal bo på køl i posen i 7 dage. Vend posen dagligt, og sørg for at det saft kødet smider og det resterende salt/sukker er sådan nogenlunde jævnt fordelt i løbet af de 7 dage. Bemærk at kødet trækker sig sammen og bliver hårdere og gråligt.
 4. Thats it! Efter 7 dage er der frisksaltet, hjemmelavet bacon: Skyl baconen under den kolde hane, tør den med køkkenrulle, skær den op og køl/frys den. Brug den som du ville bruge alm. saltet bacon: Steg den først.

Og hvis du så gerne vil lavet røget bacon, så fortsætter du sådan her:

 1. Gør din grill klar til indirekte varme. Det vil sige trækul (IKKE brikketter! Trækul!) der enten er skubbet ud i siden, eller skærmet for med en pizzasten f.eks., og så kødet oven på en rist, af vejen for den direkte varme. Youtube det. Det er ikke svært.
 2. Når grillen er tændt og stabil på så lav temperatur som du kan få den til, smider du dit træflis/røgsmuld/æbletræsgren på, sætter baconen ind på risten, og lukker låget. Dit bacon skal op på 65 grader, så langsomt som muligt. Jo længere tid det tager, jo mere saftigt og dejligt røgsmagende bliver dit bacon.
 3. Når det rammer 65 grader tager du det af, og lader det køle ned. Skær det derefter op, og køl eller frys det.
 4. HVIS du slet ikke kan overskue det med grillen, så kan du også sætte din ovn på 80-90 grader, og lade baconen komme op de 65 grader derinde. Det er klart at du så ikke får røgsmag, men du får det der minder ret meget om den tørrede luksus bacon man kan købe i Brugsen og Irma osv.

Thats it! Den holder sig i et par uger på køl og 6 mdr på frys.

Det er fandme let. Og tro mig: ALT er bare helt vildt (!!) meget bedre med hjemmelavet bacon.