Grillet og røget kylling
IMG_5140.jpg

Nåmen, røget kylling er måske den LÆKRESTE måde at tilberede en helstegt kylling på. Og det er ikke svært! Man skal bare ha' god tid. Det er perfekt til en dag i haven med venner, kroket og dåsebajere. Og så er det det vildeste nørdeprojekt. Opskriften på røget kylling kræver en grill af en vis beskaffenhed. Det behøver ikke være en mega fancy kamado eller noget, men den skal kunne huse en hel kylling, og den skal kunne grille med indirekte og rimelig lav varme. Weber og diverse kopier kan, men jeg tror du får problemer med en Smokey Joe eller andre små, transportable griller. Griller? Grill...s?? I ved hvad jeg mener.

Ud over en grill, kræver det også en VOKSEN kylling af høj kvalitet. Gerne 100 dage gammel. Den skal op og veje 2 kilo eller mere, ellers bliver kødet simpelthen tørt og frygteligt at indtage. Sådan en basse koster 200 kr, men vi var 4 sulte, voksne mennesker om den, og vi åd 2/3 af den. Det vil sige 30 kr. pr. person! Det kan du ikke lave en culottesteg eller en roastbeef for.

Det skal du bruge: [checklist]

 • 1 kylling som beskrevet ovenfor - f.eks fra Sødam (#NoSpons)
 • En grill af en vis beskaffenhed
 • Trækul - Vigtigt! Ikke briketter, heatbeads eller andet! Trækul. De fås i byggemarkederne og her
 • Noget frugttræ at ryge med. Du kan enten købe røgflis, eller simpelthen smide et par grene på fra et dødt eller beskåret æbletræ eller lign.
 • Et stegetermometer
 • Salt og sukker
 • Citron
 • Hvidløg
 • Løg

[/checklist]

Sådan lavet du røget kylling:

 1. Du starter om morgenen, dagen før du skal lave den. Kog en saltvandslage af 4 liter vand, 250 gr salt og 125 gr sukker. Bemærk at lagen skal være kold inden du putter kyllingen i den, så du kan med fordel koge salt/sukker ud i 1 liter vand, og så tilsætte 3 liter iskoldt vand. Så er den stort set kold nok. Sænk kyllingen ned i den afkølede lage, og sæt den på køl. Som du nok kan regne ud skal du bruge en ret stor gryde/beholder.
 2. Dagen efter tager du kyllingen op og hælder lagen ud. Dup kyllingen tør med køkkenrulle, og fyld den med kvarter af hel citron, hele løg og hele hvidløg. Luk den med kødnåle og sæt den tilbage på køl. Den skal ikke være overdækket, for vi vil have vandet til at fordampe.
 3. 4 timer før den skal serveres skal du have gang i din grill. Det er ret forskelligt fra grill til grill hvordan man griller på lav indirekte varme, så brug youtube. Men det er noget ala:

  Trækul i bunden af grillen. Tænd dem langsomt (ingen grillstarter!), og smid låg på. Lad temperaturen stige så langsomt som du kan, og luk efterhånden grillens spjæld mere og mere til, så den til sidst lander på omkring 100 grader. 130 eller 150 går også - 100 er bedre. Når temperaturen er stabil smider du røgtræ ned på kullene, lægger rist nr 1 med en bagesten og en drypbakke på hen over kullene, og på næste etage rist nr. 2 til kyllingen.

  Hvis din grill ikke har 2 etager må du improvisere; Læg nogen sten i kanten af rist nr 1 som kan holde rist nr 2 oppe.

  Hæld hvidvin i drypbakken under kyllingen og læg evt. nogen urter (hvis du har dem) i hvidvinen.

 4. De næste timer spiller du kroket og drikker dåseøl imens du nyder den fantastiske duft af røg og stegt kylling der breder sig - og så holder du lige et kvart øje på både grillens og kyllingens temperatur. Når kyllingen når op på 77 grader i lår-ledet er den færdig, men den skal hvile længe. En halv time er fint!
 5. Imens den hviler serverer du drinks og Padrons, og får en af gæsterne til at lave en lækker salat - f.eks denne her rygeostsalat. Giv saucen fra drypbakken et opkog, smag den til og jævn den.

Sådan! Grillet og røget kylling der er så saftig, at det driver af den. Du kommer til at lave det her rigtig mange gange i løbet af sommeren, så gå ikke i panik hvis det kikser lidt eller virker svært. Når du har lavet den et par gange sidder den lige i skabet.