Helstegt svinemørbrad med rygeostsalat
IMG_5064.jpg

Jeg er opdraget med mørbradbøffer, men en helstegt svinemørbrad er sgu lækker. Ikke mindst fordi man lidt lettere kan bevare den saftig! Men den er heller ikke i ligeså høj grad baseret på piskefløde, så den er lidt mere hverdagsforsvarlig på fedtkontoen. Og husk: Hvis du køber konventionel gris fremfor kød fra en fritgående gris, mister du officielt retten til at klage over, at grisekød er tørt. Jeg serverede med en kold kartoffelsalat på rygeost med masser af radiser og cherrytomater, men det kan man jo gøre som man selv lyster.

Det skal du bruge: [checklist]

 • 1 svinemørbrad fra en fritgående gris
 • 3 glas hvidvin
 • 1 bundt persille
 • Et par fed hvidløg
 • 1 bakke cherrytomater
 • 1 pose nye kartofler
 • 1 bøtte rygeost
 • Kødsnor

[/checklist]

Sådan laver du helstegt svinemørbrad:

 1. Rens kartoflerne, smid dem i en gryde med vand der kun lige præcis dækker, sammen med en håndfuld salt. Låg på, fuld blus på maren. Når vandet koger skruer du ned, og lader dem koge i godt 8-10 minutter (for nye kartofler). Når de er kogt, hælder du det varme vand ud, og hælder koldt vand på. Du kan også koge kartoflerne dagen før.
 2. Fjern "sølvsenen" fra mørbraden, og "flæk" den, så du skærer næsten hele vejen igennem på langs. Bank den flad med en kødhammer, en kagerulle, de bare næver, eller en skildpadde med skjoldsiden nedad. Drys med salt/peber og et godt lag af hakket persille og hvidløg. Du kan også fint bruge en anden eller flere krydderurter. Fold den sammen med fyldet i midten, og snør den sammen.
 3. Brun den hurtigt af i smør/olie på en brandvarm pande. Når den er flot brunet af, skruer du ned for varmen, smider 2 glas hvidvin og låg på. Den skal ha' en 7-8 minutter på hver side, så den stadig er saftig og let rosa inden i. Det 3. glas hvidvin drikker du selv.
 4. Imens flækker du cherrytomater og radiser og rører dem med rygeost, salt, peber og gerne lidt citronsaft. 2 minutter inden mørbraden er færdig flækker du kartoflerne og vender dem forsigtigt ud i resten af salaten. Drys med det sidste af persillen.
 5. Tag mørbraden af panden, pak den i sølvpapir og kog saucen op på panden. Giv den et bløp madlavningsfløde og lad den koge lidt ind. Smag til - og hvis du foretrækker en meget tyk sovs, skal den jævnes lidt med maizena eller kartoffelmel.

Helstegt svinemørbrad skæres i tykke skiver. Anret og server.