Opskrift på brun sovs

IMG_4364.jpg

Her får du en opskrift på brun sovs! Helt klassisk.

Har du en fond? Køb en god en hvis ikke du har. Men du har sikkert gang i en steg ik’? For så laver stegen altså helt selv en fond til dig. Læs lige indlægget om flæskesteg.

Og denne opskrift virker selvfølgelig også med fond fra alle mulige andre stege - andesteg, kylling eller whatever.

Selve det at lave stegen har jeg beskrevet, så vi springer direkte videre til sovsen!

Det skal du bruge:

  • Den fond som stegen selv har lavet, eller en god købefond

  • Piskefløde

  • Hvedemel

  • Smør

  • Soya, fishsauce eller worcestershire sauce

  • Gastrik hvis du har det

  • Sovsekulør hvis du elsker en mørkebrun sovs

Sådan laver du brun sovs:

  1. Smelt 2 spsk smør ved medium til lav varme i en gryde, og drys 2 spsk hvedemel over smørret. Det er din opbagning. Lad det bruse op, og rør det sammen. Lad opbagningen få lidt farve i løbet af en 5 minutters tid, til den er fin lysebrun. Hvis du skal lave en MEGET stor portion sovs - f.eks. til juleaften - så brug dobbelt mængde mel og smør.

  2. Tilsæt nu din varme fond - lidt ad gangen, og få det rørt godt sammen med opbagningen inden du tilsætter mere.

  3. Lad den koge i et par minutter.

  4. For tynd? Rør lidt mel grundigt (!) sammen med lidt vand og tilsæt det i en tynd stråle. For tyk? Tilsæt lidt vand.

  5. Giv sovsen et bløp piskefløde, og smag den til med soya eller fishsauce (trust me), gerne lidt sherry vineddike og gastrik. Har du ikke gastrik kan du give den et lille strint almindelig vineddike og lidt sukker i stedet.

  6. Lad den småsnurre i en ti minutters tid eller længere - og husk, du kan sagtens lave sådan en sovs her dagen før du skal bruge den. Bare du har en fond!

Det smager godt ik'?? Den perfekte opskrift på brun sovs.

Se flere opskrifter på julemad og julebag i menupunktet JUL eller lige her.