Oksekæber braiseret i stout med mørk chokolade
IMG_7194.jpg

Oksekæber er en af de mest velsmagende udskæringer fra koen. Det er et lidt misvisende ord, for der er ikke tale om kæbeknogle eller noget som helst andet! Oksekæber er den muskel som koen bruger når den tygger. Og eftersom en ko tygger i alle dens vågner timer, så er oksekæber en af de mest velsmagende udskæringer fra oksen. Og så er den nok også den billigste; Jeg gav 25,- kr. pr. sæt. Frilandsokse! Og på en god dag, kan 1 sæt mætte 4 mennesker. Jeg braiserede dem i 6 timer, hvilket giver det møreste, lækreste kød. Du skal deropad i tid før de er til at spise, så det er en rigtig søndagsret! Selve arbejdstiden er dog kun 20-25 minutter.

Det skal du bruge til 4 meget sultne mennesker: [checklist]

 • 4 oksekæber (slagteren har dem)
 • 1-2 kilo suppeurter som f.eks. persillerod, løg, hvidløg, knoldselleri, blegselleri, hvidløg, gulerod, porre osv.
 • 1 bundt krydderurter som timian, rosmarin og salvie.
 • 1 liter stout (en meget mørk og kraftig øltype)
 • 1-2 stærke friske chilier (efter smag/behag)
 • 100 gr mørk chokolade (over 70% chokolade)
 • Revet skal af 2 citroner
 • 1 bundt persille
 • 2 fed hvidløg

[/checklist]

Sådan laver du braiseret oksekæber:

 1. Er dine oksekæber meget store, så halvér dem. Brun dem langsomt af i lidt olie i din store, lækre jerngryde. Husk nu: Læg kødet fint ned i olien, og lad være med at røre det i minimum 5 minutter, før du vender det! Det skal brunes langsomt af.
 2. Imens renser/skræller du alle suppeurterne. Skær dem i grove tern. Bind også dine krydderurter sammen med lidt kødsnor.
 3. Fjern kødet fra gryden, og smid nu alle suppeurterne og krydderurterne op i gryden, og lad dem brune af i saften og fedtstoffet fra kødet. De skal bare lige have lidt farve. Når de er brunet fjerner du alle suppeurterne fra gryden.
 4. Læg det brunede kød nederst i den nu ret så varme gryde, hæld suppeurterne oven på dem, tilsæt chilien og chokoladen i tern, og hæld til sidst 1 liter stout ud over hele baduljen. Det burde næsten dække det.
 5. Låg på, og ind i ovnen ved 100 grader i 5-6-8 timer. Vend forsigtigt i urterne et par gange, så de øverste ikke tørrer helt ud. Du kan også stille gryden på et blus ved helt lav varme, men så skal der røres lidt oftere.
 6. Sådan! Resten klarer urterne og kødet helt selv. Imens laver du gremolata: Et bundt persille hakkes helt fint sammen med skal fra 2 citroner og 2-3 fed hvidløg.
 7. Hvis du godt kan lide at saucen er lidt tykkere, kan du inden servering lige hælde så meget af den fra som du nu kan komme til, og koge det op og jævne det, og så hælde det tilbage i gryden.

Server oksekæber med kartoffelmos, ris eller perlebyg og drys med gremolataen. Drik mørkt øl til. Selvfølgelig.

Vil du ha' mere kød med chokolade? Så lav oksetværreb!