Hjemmelavet hønsekødssuppe på skroget fra i går
IMG_7153.jpg

Hjemmelavet hønsekødssuppe er måske en af de vigtigste retter du skal kunne. For en god, dansk fritgående kylling, af en anseelig størrelse, er jo ikke det billigste stykke kød man kan gå ud og købe. Men når du på dag 2 kan bruge resterne fra en helstegt kylling til at lave et helt måltid mere, så bliver den totale pris jo pludselig en helt anden! I eksemplet her, havde jeg købt den største kylling jeg kunne finde: 3.1 kilo fra Allégården på Fyn til 173,- kr. Jeg lavede en sprængt, helstegt kylling (den opskrift finder du her) på dag 1 og en hjemmelavet hønsekødssuppe på dag 2. Vi var begge dage 4 mennesker, så den totale pris er altså under 22,- kr. pr. mand! Ikke dårligt.

Det skal du bruge: [checklist]

  • Resterne (inkl. skrog, lårbensknogler osv) fra en kæmpe stor, dansk fritgående kylling
  • Rigeligt med suppeurter som gulerødder, pastinak, knoldselleri, persillerod, løg, hvidløg osv.

[/checklist]

Sådan laver du hjemmelavet hønsekødssuppe:

  1. På dag 1 sørger du for at gemme alle knogler, skroget, skind, snask osv. som du og dine gæster efterlader. Gem også det saft der løber af under parteringen. Der sidder en del kød på skroget som du kan plukke af, men gem også en rest af det mere regulære kød fra f.eks. vingerne eller et overlår eller et lille stykke bryst eller noget. Vi var 4 der åd til vi sprækkede, og der var stadig 6-700 gr. kød tilbage. Bemærk at alt dette kan fryses, og gemmes til en anden god gang!
  2. Når du skal lave din hjemmelavet hønsekødssuppe, starter du med at plukke al kød minutiøst af skroget og de øvre dele du har tilovers. Rens så alle urterne og skær halvdelen af dem groft ud og gem den anden halvdel. De groft udskårne urter smider du i din store suppegryde sammen med skroget og alle knogler og snask og sager (ikke kødet!), en 10-20 sorte peberkorn og et par laurbærblade. Har du noget frisk timian, persille eller rosmarin, drøner du også et par kviste i gryden. Du kan også give den et par nelliker og enebær.
  3. Hæld vand på til det dækker og kog det langsomt op. Lige inden det begynder at småkoge stiger der en del snask og brunt "skum" op til overfladen. Det skal du fjerne med en spiseske. Det tager lidt tid, men er et meget hyggeligt og opbyggeligt stykke arbejde. Få så meget væk du kan, og læg så låg på, og lad det simre i 2-3 timer.
  4. Hæld suppen igennem et dørslag så du får alle de udkogte sager fra, og si så den klare suppe tilbage i gryden. Nu skal den reducere ind, så skru op for varmen og lad den bulderkoge imens du snitter den anden halvdel af suppeurterne til mundrette bidder.
  5. Når den er kogt ind til noget der minder om 2/3 tilsætter du urterne. De skal koge i 5 minutter, og så tilsætter du til sidst hønsekødet som bare lige skal varmes op til simrepunktet.
  6. Nu - og først nu - smager du den til med salt og evt. lidt peber. Den skal muligvis slet intet ha', men nogen gange skal den lige hjælpes lidt på vej.

Anret din hjemmelavet hønsekødssuppe i flotte suppetallerkner, drys med snittet forårsløg og server et godt stykke brød til!

Sådan! Mad til 8 personer på 1 kylling.