Oksetværreb i mørkt øl med æblechutney og kartoffelmos

Oksetværreb i mørkt øl med æblechutney og kartoffelmos
IMG_4351.jpg

Oksetværreb er en lidt overset udskæring af oksekød som smager pisse godt, og ikke koster en skid. Oksetværreb skal have en del timer, men så bliver det også smørmørt! Her bor det i en sovs med noter af mørkt øl, chokolade og chili, og serveres med mos og chutney til. Drøn let weekend-mad, der også laver en dejlig rest til hverdagene efter. Det skal du bruge: [checklist]

 • Et par kilo oksetværreb - Du kan også bruge en anden simrevenlig udskæring af oksekød. Spidsbryst eller klump f.eks. Spørg slagteren, hvis du er i tvivl. Også ham i supermarkedet ved det.
 • 1 liter stout, porter, eller anden meget mørk og kraftig øl
 • Et par stærke chilier
 • 1 plade mørk chokolade
 • 5-6 æbler
 • Peberrod
 • Et par kilo kartofler
 • En pakke smør
 • 1 liter mælk
 • Æblecidereddike

[/checklist] Sådan gør du:

 1. Brun dit oksetværreb (du kan vælge at skære det i mindre stykker, men det er også fedt med et helt stort stykke kød) i en temmelig varm gryde med olie/smør-blanding i bunden. Husk tålmodigheden: Læg kødet ned i gryden og lad det ligge stille i 5 minutter uden du rører det, før du vender det en kvart omgang, og venter nye 5 minutter. Det tager tid! Brun det flot af hele vejen rundt. Giv det salt og peber undervejs.
 2. Hæld øl på til det næsten dækker. Smid det meste af en 100 grams plade chokolade ned i gryden sammen med 1-2 stærke chilier. Du bestemmer selv chili-styrken og mængden, men sødmen fra chokoladen og øllet skal have noget modspil.
 3. Låg på, ind i ovnen ved 150 gr i 3-4-5 timer. Du kan også lade det simre ved laveste blus hvis du foretrækker det.
 4. Imens forbereder du dit tilbehør: Æblechutney laves let: Skræl og skær et par æbler i grove tern, smid dem i kasserolle med 1/2 dl eddike, 1/2 dl vand, salt, sukker, en masse friskrevet peberrod og varm det langsomt op. Lad æblerne koge meget møre, men ikke til mos. Smag til med salt/sukker/eddike: Det skal være den perfekte blanding af surt, sødt og peberrodsstærkt.
 5. Når der er 45 minutter til du skal servere, går du igang med kartoffelmos: Skræl og kog kartofler i vand der lige dækker, sammen med en håndfuld salt. De skal koge i 20 minutter fra når vandet koger. Når de er kogt rører du dem på maskinen eller med håndmixeren med med salt og en halv eller en hel pakke smør alt efter om du er på slankekur. Tilsæt til sidst lun mælk (du skal ikke bruge den hele liter!), indtil konsistensen er som din mor lavede den.
 6. Lige inden servering smager du lige på saucen nede ved kødet: Det skal nok have lidt salt. Og hvis du er den lykkelige ejer af gastrik og piskefløde, så er det nu, det skal bruges.

Skær dit oksetværreb og anret på dit flotteste fad. Mos og chutney on the side, og god øl i glasset.