Pulled Pork - The Texan Way
IMG_5759.jpg

Man ved at en ret er ved at være overeksponeret når man i sit facebook-feed støder på folk der offentligt ytrer at de er færdige med at spise pulled pork. Det er vist også fair at sige, at siden Brdr. Price for et par år siden introducerede "pulled pork" i danskernes bevidsthed, er denne ret stukket pænt meget af. Det findes vel ikke den hjemme-gourmet der ikke på et tidspunkt har smidt en nakkefilet i ovnen ved 130 gr. og stolt flået kødet fra hinanden et par timer eller 5 senere. Tulip og Statoil sælger pulled pork, og du kan få chips med smag af pulled pork. Så vi er vist ved at være der. Sagen er bare at det tit er tørt, smager af støv, død og ad helvede til. Og det er der 2 grunde til:

1: I 9 ud af 10 tilfælde produceres der af bur-gris til 50,- kr. kiloet. Du kan simpelthen ikke få så grov og stærk en muskel mør, hvis ikke dyret har gået rundt på sine ben. Og så er grise iøvrigt ALT for intelligente til at man kan forsvare overfor sig selv at lade dem stå i bur. Og sådan er det bare.

2: De fleste producerer den uden den nødvendige fugtighed og røg der skal til, for at få det saftige, møre stykke kød frem, der har gjort at pulled pork - eller boston butt - er en af de mest populære stykker BBQ i USA.

Så her er en opskrift på hvordan du laver pulled pork som de gør i Texas. Der findes et UTAL af metoder, og det er derfor jeg specificerer at dette er The Texan Way med texansk rub og foliering.

Det skal du bruge: [checklist]

 • 1 nakkefilet fra en frilandsgris
 • Salt
 • Sort peber
 • Sød paprika
 • Løgpulver
 • Hvidløgspulver
 • En grill der kan køre indirekte varme og holde en temperatur på omkring 120 grader

[/checklist] Sådan laver du pulled pork:

 1. Tænd din grill op på indirekte varme, med trækul og noget røgetræ. Jeg brugte en gren fra et pæretræ jeg fældede sidste år. Sørg for at alle spjæld er næsten helt lukket, så du tænder den laaaangsomt op.
 2. Start med at lave en rub. En traditionel texansk rub består kun af fifty-fifty salt og sort peber, men lige til pulled pork putter de også lidt andre småting i: 1/2 dl salt, 1/2 dl stødt sort peber, 1 spsk paprika, 1 spsk løgpulver og 1 spsk hvidløgspulver. Ryst det hele sammen. Find din nakkefilet frem og gnid den med rubben. Den skal være dækket over det hele, men det skal ikke ligefrem sidde i klumper.
 3. Læg nakkefilet'en på grillen, med et vandfad under. Læg låg på, og lad den være derinde i 5-6 timer ved en godt 120 grader. Det går så langsomt at du ikke behøver at være bange for temperaturen i kødet. Vinduet hvor den er færdig er vitterligt på 2-3 timer. Men den skal op over 85 grader.
 4. Efter en 5 timers tid har den fået et flot rødsort lag "bark", og nu pakker du den ind i sølvpapir. Læg det i flere lag så det ikke revner. Læg den tilbage på grillen, og lad den få 1-2 timer mere.
 5. En time før du vil spise, tager du kødet af grillen og lægger sølvpapirspakken med kødet i et fad for at hvile. Efter en halv time fjerner du sølvpapiret og lader den hvile yderligere en halv time.
 6. Sådan! Nu har du et blævrende mørt og saftigt stykke kød som du enten kan rive nænsomt til pulled pork med 2 gafler, eller skære i tykke skiver for en mere elegant servering.

Jeg serverede søde kartofler med chili/mynte marinade, lynstegt spidskål, bagte hvidløg og artiskokker til. Jeg synes det klæder kødeksplosionen med noget friskhed og grønt!