Sprød porchetta med coleslaw og braiserede kartofler

Sprød porchetta med coleslaw og braiserede kartofler
foto-1.jpg

Porchetta bliver for 2014 hvad pulled pork var for '13. Quote me! Flæskesteg med svær HELE vejen rundt? Det er sgu en no-brainer. Min gode ven Louise er til dagligt pladedame på det pladeselskab der hedder Disco:Wax, og så er hun det vildeste mad-øre med kød foran. Her er et gæsteindlæg fra en pænt kødglad pige:

Skrevet af: Louise Leitner

Nu skal du høre historien om en bette dame, der lever for at spise og gør det i en sådan grad, at familiens ferier består i at chase restauranter i ind- og udland, som giver minderige oplevelser og anledning til at løbe lange ture, så jeg ikke ender som en deltager i America's Biggest Loser.

Jeg hedder Louise og er et kvalitetsbevidst madøre, der sætter en ære i kun at tilberede kød fra dyr, der har haft det godt. Det er udgangspunktet. Dernæst vælter jeg det udvalgte kød i masser af smag, kærlighed og eksperimenter og bespiser gladeligt de bedste folk jeg kender med resultaterne af mine anstrengelser.

Med den indledning vil jeg gerne introducere dig for sidste weekends hyggeprojekt, frilandsporchettaen, der blev tilberedt i verdens bedste rammer: Et sommerhus med ild i pejsen, vin i glasset og fire af de sødeste og klogeste veninder, jeg har.

Det skal du bruge: [checklist]

 • 1 frilandssvineslag også kendt som porchetta
 • Madsnor
 • Frisk salvie
 • Bredbladet persille
 • Frisk rosmarin
 • Frisk timian
 • 2-3 alm. løg
 • 4 fed hvidløg
 • 1 kg. kartofler
 • Creme fraiche (ca. 1 dl.)
 • Grovkornet sennep (1 spsk.)
 • Spidskål
 • 1 fennikel
 • 2 syrlige æbler

[/checklist]

Rejsen startede med at charmere en gråhåret slagter i det nordsjællandske, som gladeligt returnede fra baglokalet med et stk. frilandssvineslag til undertegnede samt undertegnedes madmakker, frk. Emilie. Det er egentlig utroligt, hvor langt man kommer med lidt kødsnak og en langbenet, blond veninde - det gav os 1,3 kg. glad gris til den nette sum af 105 kr.

Da grisen var pakket forsvarligt ind og vi oven i købet havde fået lidt madsnor med af den venlige slagterchef, forsatte rejsen videre mod grøntafdelingen, hvor der ivrigt blev hamstret friske krydderurter og andre smagsgivere.

Vi endte op med salvie, persille, timian, rosmarin, løg og hvidløg, som hjemme i køkkenet blev hakket fint og nydeligt for efterfølgende at blivedrysset på det føromtalte svineslag, som i øvrigt havde fået ridset hele fedtsiden. Du ridser fedtet næsten hele vejen ned til kødet, og det gør du fordi resultatet bliver ultrasprøde, idiotsikre svær - og det vil du gerne have.

Porchettaen blev krydret rundhåndet med salt og peber, før vi rullede bassen stramt (forestil dig, at du skal rulle en dej til kanelsnegle eller en roulade - bare lidt mere hårdhændet) og blev herefter samlet med madsnoren.

Så var det endnu en gang tid til at salte og dernæst placere den fine, italienske rullesteg i en forvarmet ovn (225 grader) på en rist med en bradepande under.I bradepanden har du lige hældt lidt vand, et par snittede løg og hvidløg plus resterne af dine krydderurter og så er det ellers bare at holde øje med svinet de næste 15 minutter.

Nu er tiden kommet til skrue ovnen ned på 180-200 grader og så skal du bare slappe af den næste halve time. Når første interval af stegetiden er gået (15 min. + 30 min.), så tager du svinet ud og vender det en halv omgang på risten. På den måde får du lækre svær heeeele vejen rundt. Ind i ovnen igen og der skal den stå i en lille time.

Når du tager den ud efter i alt 1 time og 50 min/2 timer, så står dette vidunder og kigger på dig.

Et voila!

Tilbehøret til porchettaen var nemt:

Tag nogle små kartofler, kog dem i letsaltet vand i 12 min, hæld dem ud på bradepanden (den med løg, krydderurter osv), når der er en time tilbage af grisens stegetid. På vejen moser du dem let med en gaffel, giver dem et lille skvæt olie og et drys salt og så kører det. Nemt.

For sundhedens skyld servede vi også en frisk slaw af spidskål, fennikel, et syrligt æble og en dressing med sennep, lidt persille og creme fraiche.