Lammeculotte med braiseret hvidløg og grønkålssalat

Lammeculotte med braiseret hvidløg og grønkålssalat
IMG_3749.jpg

Jeg elsker lam! Det er ikke alle, der gør det. Men denne opskrift er helt vildt let, sund og god, og du kan i princippet udskifte kødet med alle finere udskæringer fra alle dyr. Altså er en kalveculotte, en nyretap (onglet, hangersteak), en roastbeef, eller hvad du nu synes lige så brugbart. Men jeg brugte en lammeculotte fra Mineslund til 150 kr. Hvis man havde bagt et brød til, eller tænkt i en forret eller desert, kan 4 mennesker spise på den. Udover alm. spisekammerindhold skal du bruge: [checklist]

 • Lammeculotte, enten økologisk eller fra friland
 • Rødvin
 • Hvidløg
 • Skalotteløg
 • Grønkål
 • Æbler

[/checklist]

Sådan gør du:

 1. Rids dit kød, og gnid rigelige mængder salt, peber og evt andre krydderier godt ind. Jeg brugte her 90'er-klassikeren Herbes de Provence. Den er bare mega god til lam. Brun den af i et par minutter på hver side, på en brandvarm pande.
 2. Læg dit kød over i et ildfast fad, på et leje (DIIING! Jeg sagde lige "på et leje". Min blog er officielt fanzy-schmanzy.) af hele, pillede fed hvidløg. Ligesom på billedet. Hæl desuden rødvin i fadet. Ikke for meget. Bare så det næsten når op til kødet.
 3. Nu skal det i ovnen, og varmes op til en kernetemperatur på 63 grader. Ja; Du skal bruge stegetemperatur. Køb et hvis ikke du har et. Det er et SYGT vigtigt værktøj til perfekt stegt kød. Hvis du er sulten, sætter du ovnen på 190. Hvis du har god tid, og gerne vil kunne have lidt elastik i, hvornår kødet er færdigt, så sæt ovnen på 120. Det sidste er sygt smart, hvis du har gæster.
 4. Hvis du som jeg elsker rødt kød, så tag det ud når den når 58-59 grader. Den stiger lidt efterfølgende. Hvis du vil have mere gennemstegt, så skal den være 70. Fjern den fra fadet, og lad den hvile 10-20 minutter under staniol.
 5. Imens hælder du sauce og hvidløg i en kasserolle og reducerer den lidt og smager til med soya og gastrik. Den skal være "tynd" og kraftig i smagen.

Nu har du et PERFEKT stegt stykke kød, og en sauce som får guderne til at græde. Hvidløgene er ikke længere stærke, men er bløde og lækre og sødlige. Til det kan du servere alt muligt, men jeg foreslår en grønkålsalat:

 1. Rens og riv grøntkålen. Ikke for rustikt; den er ret grov at spise.
 2. Skær skarlotteløg i skiver og æbler i tern.
 3. Bland den i skålen med en simpel vinaigrette: Eddike, Olie, Dijon sennep, salt, sukker, peber.

Variationer over det her er en yndlingsspise om fredagen. Det er lækkert og weekend agtigt, men kræver reelt kun 10-15 minutters køkkenarbejde. Og så er lammet i ovnen i en times tid hvor man kan drikke et velfortjent glas gin.