Grydestegt kylling med vindruer og svampe

Grydestegt kylling med vindruer og svampe
IMG_3870.jpg

En grydestegt kylling er en rigtig god søndagsmiddag, hvor man sammen kan hygge sig i køkkenet med klassisk tilbehør som agurkesalat, kogte kartofler og den klassiske skilte sovs. Men her er en anden - og ligeså lækker - variation. Og så kommer den med 2 slags sovs: En på vin og en på fløde. What's not to like? Den her opskrift laver rigeligt mad til minimum 6 personer. [checklist]

 • En stor, lækker, dansk øko eller fritgående kylling
 • En store klase grønne eller blå vindruer
 • Brune champignoner
 • Timiankvist
 • Portvin (alt. hvidvin eller rødvin)
 • Piskefløde
 • Perlespelt/Ris/Perlebyg eller lign.

[/checklist]

Sådan gør du:

 1. Salt/Peber-krydr din lækre fritgående eller økologiske kylling, og brun den af i din jerngryde i lidt smør. Kunsten her er tålmodighed: Lav varme på gryden, ned med kylle, og så vente i 4-5 minutter før du overhovedet rører ved den. Så vender du den en kvart omgang, og venter igen 4-5 minutter og så fremdeles. På den måde brunes den smukt, og med skindet intakt. Her efter tager du kyllingen op, og fylder den op med vindruer og lukker den med en kødnål eller 2.
 2. Tør gryden af, og smelt nyt smør i den. I smørret snurrer du hakket løg, hvidløg og en timiankvist, og når de er klare, smider du 3 deciliter portvin på. Du kan også bruge hvidvin eller rødvin. Tilbage med kyllingen (brystet op), låg på, og så skal den bare hygge sig i en times tid afhængig af størrelse.
 3. Når kyllingen er færdig lægges den med brystsiden nedad og hviler. Imens koger du portvinssaucen ind (smag den også lige til med gastrik, salt og peber), og rister halve marksvampe af på en pande i lidt smør. Når svampene er reduceret, gi'r du dem en kvart piskefløde, og lader det reducere lidt.
 4. Tilsæt nogen "plukkede" vindruer til portvinssaucen, og anret den parterede kylling med de 2 saucer: Den friske skilte portvinssauce med druer, og den klassiske flødesauce med svampe. Server ris eller kogte perler til, og et godt kraftigt glas rødvin.

Grydestegt kylling med vindruer og svampe. Velbekomme!