Opskrift på surdej
IMG_6406.jpg

Det er sindssyg mange fordele ved at bage på surdej: Det er fleksibelt at arbejde med, fordi en dej på surdej hæver langsomt og efterfølgende forbliver glad og færdighævet i et døgns tid eller mere. Så du kan altid lige udskyde din bagning til lidt senere.

Brødet holder sig i 100 år. Ok, måske ikke i 100, men ihvertfald i en uge, hvor det er friskt, saftigt og totalt nybagt at se, føle og smage på.

Dejen er let at ælte og forme. Når jeg f.eks. bager pizza på surdej, er dejen lige til at trække ud i en fin, rund form. Ingen kagerulle eller noget.

Det smager helt vildt godt. Den friske syrlighed man får i et godt surdejsbrød kan intet gærbrød hamle op med!

Så jeg bruger stort set kun surdej når jeg bager til det salte køkken. Jeg bruger surdej til mit rugbrød, jeg bruger surdej til mit hvedebrød, og jeg bruger Gudhjælpemig også surdej til pizza. Og jeg bruger den samme surdej til hele molevitten: Når jeg bager hvedebrød får den hvedemel, og når jeg bager rugbrød får den rugmel. Shoot me.

Her er en opskrift på en helt ny, frisk surdej som du laver helt fra bunden! Når først du har været igennem nedenstående, og det verdens letteste at arbejde med.

Det skal du bruge: [checklist]

  • En pakke økologisk hvedemel

  • En pakke økologisk rugmel

  • En 1/2 liters plastikbøtte med låg

  • En elektronisk køkkenvægt

[/checklist]

Sådan laver du verdens bedste surdej:

  1. Dag 1 om morgenen: 100 gr. lunken vand (ca. stuetemperatur) blandes med 50 gr. hvedemel og 50 gr. rugmel. Sæt låg på, og stil beholderen et godt, lunt sted i dit hjem.

  2. Dag 2 om morgenen: Bland 75 gr. af blandingen fra dagen før, med 50 gr. hvedemel, 25 gr. rugmel og 75. gr lunken vand. Rør det sammen, sæt igen låg på, og stil den tilbage. De resterende 75 gr. fra dagen før smider du ud.

  3. Dag 2 om aftenen: Samme som om morgenen: Bland 75 gr. af surdejen med 50 gr. hvedemel, 25 gr. rugmel og 75. gr lunken vand. Rør det grundigt sammen, skrab kanterne rene på din beholder, sæt igen låg på, og stil den tilbage. De resterende 75 gr. smider du ud. Nu skulle du gerne så småt begynde at se lidt liv i form af små bobler i dejen.

  4. Sådan fortsætter du med 2 blandinger - morgen og aften - på dag 3, 4, 5 osv. Lige indtil surdejen kan fordoble sin størrelse i beholderen på 8 timer (se billedet). Regn med en små 10 dage. Du kan opleve at den allerede omkring dag 3 hæver helt vildt op, og faktisk lugter lidt ubehageligt. Det er helt normalt og den er ikke færdig endnu. Når den er færdig, dufter den syrligt, friskt og ikke ubehageligt, og når den er nået dertil, kan du opbevare den på køl.

  5. Når du skal bage tager du den mængde surdej fra som opskriften foreskriver, og så tilsætter du samme mængde mel/vand tilbage i surdejen. Skal du f.eks bruge 150 gr surdej, tilsætter du efterfølgende 75 gr vand og 75 gr mel. Nemt.

Sådan! Den surdej der, er den absolut bedste, mest effektive og mest velsmagende surdej jeg nogensinde har arbejdet med! Den er ALT arbejdet værd.

Og lad os så få bagt et rugbrød!