11 tricks der gør din spaghetti bolognese endnu bedre!
IMG_8680.jpg

Alle elsker spaghetti bolognese eller spaghetti med kødsovs! Den danske udgave har godt nok ikke frygtelig meget med det italienske forlæg "Ragú alla Bolognese" at gøre, men det gør sgu ikke så meget. Dansk spaghetti bolognese smager jo også helt fantastisk. Alle har jo også deres egen yndlingsopskrift på spaghetti bolognese, så istedet for at præsentere endnu en opskrift, får I dem her:

11 tricks der gør din spaghetti bolognese endnu bedre!

#11: Bacon eller pancetta

Spaghetti bolognese laves jo som bekendt på hakket oksekød. Men hvis du starter med at riste lidt bacon (eller aller helst pancetta) af på panden, og derefter rister oksekød og grøntsager af i baconen og dens fedt, så får du en super lækker og mere intens smag i din kødsovs.

#10: God tid

Herhjemme laver vi tit spaghetti bolognese på en travl hverdag, men for italienerne er det en langsom simreret. Prøv at lave den en søndag istedet og lad saucen simre i 2-3 timer eller mere. Smagen bliver langt mere intens og konsistensen mere cremet. Husk at holde øje med at den ikke koger tør. Tilsæt lidt mere væske løbende undervejs.

#9: Færre tomater

Den danske udgave indeholder - overraskende nok - ofte langt mere tomat end den italienske. Til 500 gr oksekød kan du nøjes med en halv dåse flåede tomater, så kødet kommer mere i højsædet. Og du bør også blende tomaterne først, så der ikke ligger tomatskind i den færdige sauce. Du kan også helt undvære de friske eller flåede tomater og nøjes med tomatkoncentrat.

#8: Ingen basilikum

I danmark bruger vi meget ofte basilikum i spaghetti bolognese, men det er faktisk lidt en uskik, for den meget parfumerede krydderurt overskygger let for den lækre og fede smag af oksekød og tomat. Prøv at spring den over næste gang, og brug istedet en Sofrito:

#7: Sofrito: Gulerod, bladselleri og løg

Hak en stor gulerod, 2 stængler bladselleri og et stort løg fint og tilsæt det til kødet i den sidste del af bruningen. Italienerne kalder denne blanding for Sofrito og rigtig mange pastaretter starter med præcis den blanding.

#6: Sødmælk

Yes, den er god nok. Et kvarters tid inden du skal servere kan du lige give saucen et fornuftig bløp sødmælk eller sågar lidt fløde. Det gør saucen meget mere cremet og lækker. Men du skal nok ikke tilsætte mælk hvis du har tænkt dig at spise om 2 minutter. Den skal lige koge lidt ind.

#5: Ingen spaghetti

Spaghetti er den type af pasta som vi herhjemme oftest bruger til spaghetti bolognese. Men det er faktisk smartere at bruge den lidt bredere model der hedder tagliatelle. Det er også det italienerne bruger. Hvorfor? Fordi saucen så har mere pasta at klæbe sig fast til! Og nu vi snakker om pasta, så kog den hellere 30 sekunder for lidt end for meget. Den skal have bid, og den varme sauce og eftervarmen tilbereder også pastaen en lille smule.

#4: Italiensk anretning

Herhjemme anretter vi oftest spaghetti med kødsovs således at vi laver en rede af spaghetti og så øser vi en skefuld eller 3 af kødsaucen oven på. Men italienerne blander kødsaucen med al pastaen i en skål, og øser derefter op på tallerknen og river så parmesan ud over. Det løfter rettens udseende gevaldigt og du får også bedre fordelt saucen ud i pastaen.

#3: Frisk revet parmesan

Du skal undgå den revne parmesan på pose. Det smager altså ikke særlig godt. Det er langt bedre at købe et helt stykke parmesan og så rive det helt frisk ud over din spaghetti bolognse. Du kan også helt fint erstatte den dyre parmesan med den noget billigere grana padano. De minder meget om hinanden i smag.

#2: Hvidvin i saucen

Når du har brunet kødet smukt af, så tilsæt et voksent glas hvidvin og lad det koge ind. Det giver et friskt skud syre til retten, som tæmmer den lidt fede smag på en helt fantastisk måde.

#1: Knitrende kød

Måske det vigtigste tip af dem alle handler om hvordan du bruner det hakkede oksekød: Start med at fordele det i bunden af gryden med en spartel og lade det brune ved middelhøj varme. Rør i det med et par minutters mellemrum, og få "hakket" alle klumper så fine som du kan. Kødet smider en masse saft og fedt, og det skal koge helt væk. Til sidst i bruningen skal kødet decideret ligge og stege og knitre på panden inden du fortsætter med resten af opskriften. Det tager længere tid end man tror.

Sådan laver du din spaghetti bolognese endnu bedre. Og følger du ALLE de tricks her, så har du stort set lavet en helt ægte Ragú Alla Bolognese.