Slethvar med bygotto og rosenkål
IMG_6431.jpg

Slethvar med bygotto og rosenkål lyder kedeligt og alt for sundt. Det er det ikke. Slethvar er en stor og kød- og smagfuld fladfisk. Ikke så ofte set hos fiskemanden, men du kan bare gå for en pighvar eller en god gammeldags rødspætte istedet.

Her laver jeg den med en bygotto (risotto på perlebyg) og lynstegte rosenkål. Hele baduljen tager 30 minutter at lave, men da der indgår bygotto, skal du være klar på at være over gryderne konstant fra start til slut. Det lyder iøvrigt meget sværere end det er.

Det skal du bruge (til 4): [checklist]

 • 1 slethvarfilet pr. person
 • 3 dl perlebyg
 • 1 løg
 • 2-3 fed hvidløg
 • 2 store glas hvidvin
 • 1 liter kyllingefond
 • 100 gr parmesan + ekstra til drys
 • 1 bundt persille
 • 500 gr rosenkål
 • 500 gr champignon

[/checklist]

Sådan laver du slethvar med bygotto og rosenkål

 1. Start med at hælde 1 glas hvidvin op til dig selv. Derefter renser du svampene grundigt for jord, hakker løg og hvidløg og persille og renser rosenkål: Skær den lille stok af og pil de yderste grove dækblade af. Halvér rosenkålene.
 2. Varm en pande med olivenolie op på høj varme og smid løg, hvidløg, svampe og persille på. Lad dem få et ordentlig drøn så de begynder at klaske sammen og smide lidt væske. Løgene må dog ikke blive decideret brune.
 3. Når det hele er brunet af og der er fuld knald på varmen, hælder du perlebyggen på. Panden vil nu være relativt tør og meget varm, så du skal røre konstant i det for at undgå at løg osv brænder fast. Efter 1 minuts tid med den tørre pande, hælder du et glas hvidvin på, og fortsætter med at røre. Når hvidvinen er stort set dampet væk, begynder du - stadig under konstant omrøring - at tilsætte kyllingefond. Lidt ad gangen! Det skal næsten være kogt væk, før du giver det en ny portion. Sådan fortsætter du i 15 minutter ca., til byggen er mør, men stadig har masser af bid. Du får nok ikke brugt al kyllingefonden.
 4. 5 minutter før du når dertil, steger du fisken (gi' den salt og peber) på en anden pande med lidt smør på. Den skal bare have 1-2 minutters høj varme på hver side afhængig af tykkelsen. Tag fisken af panden, tør panden af med køkkenrulle, og giv den olie og FULD varme. Steg rosenkålene for FULD hammer i 2 minutter. De må IKKE få mere, for så begynder de at smage af prut. Giv dem et strint eddike og lidt salt og peber.
 5. Din slethvar og bygotto skulle gerne være færdige nogenlunde samtidige, og rosenkålene følger 2 minutter efter. Som det sidste inden du serverer, rører du 100 gr parmesan ud i bygottoen, lader den smelte og gøre bygottoen cremet og lækker. Lad folk selv drysse ekstra revet parmesan på bygottoen.

Slethvar med bygotto og rosenkål! Hvabehar! Det er både lækkert og ret så flot, hvis jeg selv skal sige det. Og det skal jeg.