Hollandske speculaas - Julesmåkager med marcipan

IMG_8525.jpg

Hollandske speculaas er ikke en småkage vi ser særlig tit herhjemme. I holland serverer de dem den 5. december, men jeg er sikker på at Hollænderne vil tilgive os hvis vi spiser hollandske speculaas hele julen. Det skal du bruge til ca. 50: [checklist]

  • 500 gr. hvedemel

  • 5 gr. bagepulver

  • 1 tsk. stødt allehånde

  • 1 tsk. muskatnød

  • 1 tsk. stødt kanel

  • 1 tsk. stødt ingefær

  • 1 tsk. stødt koriander

  • 350 gr. stuevarmt smør

  • 300 gr. sukker

  • 1 æg

  • 300 gr. marcipan

  • 50 smuttede mandler

[/checklist]

Sådan laver du hollandske speculaas:

  1. Bland mel, bagepulver og krydderier i en skål.

  2. Pisk smør, sukker og æg sammen til en luftig masse og bland så dette sammen med melblandingen til du har en fast småkagedej. Stil den på køl i minimum 24 timer, og gerne i en uge eller mere.

  3. Når du skal bage dem, drysser du lidt mel på bordet og ruller dejen ud til et par mm tykkelse. Stik dem ud med en rund form, og smid dem på bagepapir på en bradepande. Pas på de ikke bliver for store.

  4. Rul en kugle marcipan som du trykker flad og ligger oven på de udstukket stykker kagedej. Slut af med endnu et stykke udstukket kagedej ovenpå marcipanen og til sidst trykker du en smuttet mandel ned oven i kagen.

  5. Bag dine hollandske speculaas i 14 minutter ved 180 gr. varmluft. Bagetiden kan variere meget fra ovn til ovn! De skal være lysebrune.

Hollandanske speculaas er et dejligt alternativ til de normale danske julesmåkager. Den bagte marcipan er virkelig... noget man godt kan vænne sig til.

GOD JUL!