Den idiotsikre og stressfri opskrift på brunede kartofler
kartofler2_604232a.jpg

De obligatoriske brunede kartofler kan let gå galt. Sukkeret kan blive branket eller for sjasket til at hænge fast på kartoflen. Kartoflerne kan gå i stykker og blive til en melet og trist fornøjelse. Og ikke mindst stresser det helt vildt at lave dem, fordi det altid tager meget længere tid end man tror. Men fat mod!! Det er ikke svært at lave brunede kartofler! Du skal bare lave størstedelen af arbejdet dagen før. Følg opskriften her, så går det ikke galt. Og så er det rigtig smart at alliere sig med en ven på selve dagen, for du har travlt med saucen og flæskestegen og andestegen osv osv.

Det skal du bruge: [checklist]

  • 1 kilo små, runde kartofler
  • 30 gr smør
  • 1 1/2 dl sukker

[/checklist]

Sådan laver man brunede kartofler:

  1. Dagen før skræller du kartoflerne, og koger dem: Vand på så det lige præcis dækker sammen med 1 håndfuld salt. Fuld blus under, låg på.
  2. Når vandet koger skruer du blusset ned, og så skal de have 15-20 minutter afhængig af kartoflen. Pas på ikke at koge dem for meget! Du tester dem ved at stikke en urtekniv ind i midten af en kartoffel: Den skal glide langsomt af kniven når du løfter den.
  3. Hæld vandet fra, og sæt kartoflerne på køl.
  4. Imens kartoflerne koger, laver du en karamelsauce: Hæld sukker og 1/2 dl vand på en pande med medium varme under. Rør forsigtigt i det, indtil sukkeret har en smuk brun farve ala coca cola. Tilsæt så smørret og 1/2 dl vand mere og lad det bruse op og bruse af. Hæld karamellen på en bøtte.

  5. Et kvarter før du skal servere de brunede kartofler, varmer du en pande op, og hælder karamellen på. Tilsæt så de kolde kartofler og rør dem forsigtigt rundt i karamellen. Rør ikke for ofte og ikke for meget - så går de i stykker. Bare rør ind i mellem, og lige så forsigtigt.
  6. Efter en 12-15 minutter er de brunede kartofler gennemvarme og smukt glaseret - og nu skal de hældes på dit smukkeste arvestykke og serveres!

Se flere opskrifter på julemad og julebag i menupunktet JUL eller lige her.