Menu

Det perfekte, rustikke, sprøde surdejsbrød

  • rustikt surdejsbrød
  • Details
  • 13 Comments

Se lige det surdejsbrød der! Det er sgu det smukkeste brød jeg nogensinde har bagt tror jeg. Knasende sprødt udenpå, og helt saftigt og “sejt” inden i. Og smagen? Oh my God.

Har du ikke allerede lavet Verdens Bedste Surdej, så finder du opskriften her.

Det skal du bruge til 1 stort surdejsbrød:

  • 1-2 dl surdej
  • 1 kilo økologisk hvedemel
  • Salt

Sådan bager du det perfekte surdejsbrød:

  1. Rør surdejen med din hvedemel og 1 spsk salt. Tilsæt vand under omrøring på maskine/æltning i hånd. Det er svært at sige præcis hvor meget, for det afhænger meget af melet, men det er mere end 5-600 gr. Det behøver ikke være særlig præcist. Dejen skal være klistret, men dog tør nok til at den ikke bare flyder ud.
  2. Sæt dejen til at hæve tildækket i køleskabet. Den kan sagtens hæve i 24 timer. Det kan også være 48.
  3. Når det er hævet flot op, hælder du det ud af beholderen og former det forsigtigt til et brød. Det skal IKKE æltes ned. Det er en generel misforståelse. Få det “melet” grundigt over hele overfladen så du kan håndtere det, og læg det til at efterhæve på bagepapir, tildækket, i et par timer.
  4. Efter et par timer tænder du ovnen på FULD hammer. Min går til 275 gr, så det er der jeg bager. Mange mennesker bager ved alt for lave temperaturer. For at få denne her helt sprøde overflade og en voldsom hævning kræves det 250-300 grader. På nederste rille i ovnen sætter du en bradepande med 1 liter vand i. Det giver damp, og det gør at brødet hæver flot op og får en fantastisk overflade. Har du en bagesten, så er det nu den skal i spil.
  5. Når ovnen er knaldvarm, sætter du brødet ind midt i ovnen. Pas på; Dampen er meget varm. Bag det i 20 minutter med damp, og fjern så bradepanden med vand, hvis ikke den er kogt tør af sig selv.
  6. Bag dit surdejsbrød færdig i 20 minutters tid mere – uden damp. Du kan evt lige vende det om de sidste 10 minutter, så får du også en 100% sprødbagt bund.

Sådan! Så er der hjemmebagt rustikt surdejsbrød. Jeg lover dig det smager fantastisk.

  1. […] Her er opskriften på selve surdejen. Når du HAR lavet en surdej, så bager du det her smukke, rustikke, sprøde surdejsbrød. […]

    • Rikke Jull says:

      Hej.

      Tak for en dejlig overskuelig opskrift!

      Mit brød er dog meget større end dit. Som om dejen flød lidt mere ud.
      Har jeg måske brugt for meget vand?
      Ønsker at bage så flot et brød som dit 🙂

      Ser frem til dit svar

      Rikke Jull
      PS. Det er mit 1. surdejsbrød.

      • Thomas says:

        Kære Rikke,

        Det lyder jo som om din dej har været lidt for våd. Man skal kunne håndtere den, men den skal ikke være så tør som en klassisk bolledej feks. Den er klistret, men ikke uformelig. Den skal kunne holde sin form når du “kugler den op” til brødform. Giver det mening? 🙂

        • Rikke Jull says:

          Tak, det giver super god mening!
          Den har klart været for våd – men det smager godt alligevel!
          Jeg må blive ved med at øve mig.

          Fedt med det hurtige svar Thomas.

          • Thomas says:

            Rikke, næste gang du står med en dej som måske lige er til den våde side, så bag den i en gryde! Gryde med låg ind i ovnen. Dej ned gryden, og låg på i en halv times tid. Så låg af og brune skorpen af. Super let!

    • Rikke Jull says:

      Så nu er den “gal” igen 😉
      Min dej var fin og fast da den blev stillet til hævning, men da jeg skulle til at vende den ud, var den så klistret at jeg måtte ælte mere mel i den for at det kunne håndteres. Der har jeg slået en masse luft ud- hvilket var en skam. Brødet blev flot, men uden så meget hævning/ lufthuller.

      Hvad gør jeg forkert?
      Mvh Rikke

      • Thomas says:

        Hmm. Jeg tror altså din dej er ok! Den ER klistret. Den er klistret og blød og luftig. Man skal håndtere den sådan lidt hurtigt for at undgå at den klistrer fast til alt. Men du kan smøre mel uden på den så den er til at håndtere. Du skal undgå at ælte den, for det gør den tør og lidt hård.

  2. Astrid says:

    Ser lækkert ud, går i gang med endnu en omgang surdej, prøver lige din metode. Hvilken slags hvedemel bruger du? Blander du fint og groft mel?

  3. […] til trods for at det er det første, jeg selv står bag. Derfor har jeg også skævet lidt til Steg & Bras for inspiration:-) Det har en sprød skorpe og en virkelig saftig og lidt sej krumme, som selv på […]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *