Hjemmelavet rullepølse

Hjemmelavet rullepølse på rugbrød

Jeg elsker rullepølse. ALLE elsker rullepølse. Og der er masser af gode grunde til hvorfor man skal lave den selv:

✓ Du kan skære ekstra tykke skiver

✓ Du kan give den ekstra peber så den lige bider lidt

✓ Du kan sørge for at din rullepølse kommer fra en gris der kun har haft 1 dårlig dag

✓ Det er sjovt og nemt - og så ender kiloprisen faktisk også med at være betragteligt under det de der små sølle pakker i supermarkedet koster

I min opskrift her bruger jeg vakuumpakker og sous vide. Du kan også koge den i en gryde vand, helt normalt. Grunden til jeg bruger sous vide er at man så ikke frigiver så meget smag til vandet, og så er selve pressedelen også super let.

Det skal du bruge (mængderne afhænger af hvor meget dit rullepølseslag vejer):

  • 1 stort svineslag (2 kilo) uden hud - bed slagteren gøre det klar til rullepølse

  • 1 rullepølsepresse

  • 1 vakuumpakker/sous vide

  • Kødsnor

  • Et bundt persille

  • 4 løg

  • 30 peberkorn

  • 50 gr. salt - evt nitritsalt hvis du har, men det er ikke nødvendigt

  • 10 gr. sukker

  • 4 allehånde

  • 1 hel revet muskatnød

  • 4 knuste laurbærblade

  • En dl sennepskorn

Opskrift på hjemmelavet rullepølse:

DAG 1:

  • Start med at veje dit svineslag. Dit slag skal have godt 2.5% salt og 0,5% sukker pr. kilo. Altså, vejer det 1 kilo, skal det have 25 gr. salt og 5 gr. sukker. Vejer det 2 kilo skal det have 50 gr. salt og 10 gr. sukker. Bland den afmålte mængde salt og sukker med knust allehånde, revet muskatnød og knuste laurbærblade, og gnid det grundigt ud over hele slaget. Smid svineslaget i en pose eller en bøtte, og sæt det i køleskabet i en dag eller 3.

  • Allerede her i starten kan du også lige tage en vurdering af om dit slag kan være i rullepølsepressen. Mit kunne ikke, så jeg besluttede mig for at halvere det og lave 2 rullepølser.

DAG 3:

  • Hak persillen og løgene, og steg dem af ved lav varme i lidt olie. De skal ikke have farve, bare lige blødgøres lidt. Rør løgblandingen med sennepskorn og peber - hvor meget peber er en smagssag, men jeg synes godt den må være halvstærk. Jeg brugte godt 25 peberkorn til mit slag, og det synes jeg bestemt ikke var for meget.

  • Tag slaget ud af køleskabet, og fjern de grove dele af laurbærbladene. Bred slaget ud over et spækbræt og fordel krydderblandingen ligeligt ud over slaget - forsøg at komme helt ud til kanterne.

  • Rul så rullepølsen så stramt du kan og snør den med kødsnor - youtube er din ven, men det er ikke svært. Promise!

  • Pak din rullepølse i vakuumpose, og sous vide den i 6 timer ved 75 grader. Koger du den i gryde og uden vakuumpose, skal den i koldt vand, bringes langsomt op til lige før kogepunktet, og så stå og småboble ligeså forsigtigt i halvanden times tid.

  • Når pølsen er kogt, punkterer du posen og hælder væden fra - gem det evt til fond eller sky. Læg så pølsen (stadig i posen) ned i din rullepølsepresse, og stram den godt til, så du får en flot, rektangulær rullepølse.

  • Stil den på køl i pressen i et døgn - og voila! Hjemmelavet rullepølse!

Nyd din hjemmelavet rullepølse på hjemmebagt rugbrød med løgringe, karse og sennep. Du kan også sagtens skære den op i mindre stykker og fryse dem.