Surdej

IMG_6406.jpg

Det er mange fordele ved at bage på surdej:

Det er fleksibelt at arbejde med, fordi en dej lavet på surdej hæver langsomt og efterfølgende forbliver glad og færdighævet i lang tid. Du behøver altså ikke stå klar med en varm ovn lige når dejen er på sit højeste.

Brødet holder sig i 100 år. Ok, måske ikke i 100, men et hjemmebagt rugbrød med surdej kan holde sig saftigt i en uge, og et ditto hvedebrød i 3-4 dage.

Dejen er let at ælte og forme. Når jeg f.eks. bager pizza på surdej, er dejen lige til at trække ud i en fin, rund form. Ingen kagerulle eller noget.

Det smager helt vildt godt. Den friske syrlighed man får i et godt surdejsbrød kan intet gærbrød hamle op med!

Jeg bruger derfor stort set altid surdej når jeg bager til det salte køkken. Jeg bruger surdej til mit rugbrød, jeg bruger surdej til mit hvedebrød, og jeg bruger Gudhjælpemig også surdej til pizza. Og jeg bruger den samme surdej til hele molevitten.

Her er en opskrift på en helt ny, frisk surdej som du laver helt fra bunden! Og når først du har været igennem nedenstående, og det verdens letteste at arbejde med.

Det skal du bruge:

  • En pakke økologisk hvedemel

  • En pakke økologisk rugmel

  • En 1/2 liters plastikbøtte med låg

  • En elektronisk køkkenvægt

Sådan laver du verdens bedste surdej:

  1. Dag 1 om morgenen: Find en bøtte eller patentglas med låg. Bland 100 gr. lunken vand (ca. stuetemperatur) med 50 gr. hvedemel og 50 gr. rugmel. Skrab kanterne af bøtten nogenlunde rene, sæt låg på, og stil beholderen et godt, lunt sted i dit hjem.

  2. Dag 2 om morgenen: Tag 75 gr. af blandingen fra dagen før, og rør 50 gr. hvedemel, 25 gr. rugmel og 75. gr lunken vand grundigt ud i det. Resten af blandingen fra dagen før smides ud. Skrab kanterne rene og sæt låg på bøtten igen.

  3. Dag 2 om aftenen: Samme som om morgenen: Bland 75 gr. af surdejen med 50 gr. hvedemel, 25 gr. rugmel og 75. gr lunken vand. Rør det grundigt sammen, skrab kanterne, låg på. Nu skulle du gerne snart begynde at se lidt liv i form af små bobler i dejen.

  4. Sådan fortsætter du med 2 blandinger - morgen og aften - på dag 3, 4, 5 osv. Du kan opleve at den allerede omkring dag 3 hæver helt vildt op, og faktisk lugter lidt ubehageligt. Det er helt normalt og den er ikke færdig endnu. Når den er færdig, dufter den syrligt og friskt og kan fordoble sin størrelse i beholderen på 8 timer (se billedet). Regn med 7-10 dage i alt

  5. Så! Nu har du godt 150 gr surdej.

  6. Når du skal bage tager du den mængde surdej fra som opskriften foreskriver, og så tilsætter du samme mængde mel/vand tilbage i surdejen. Skal du f.eks bruge 150 gr surdej, tilsætter du efterfølgende 75 gr vand og 75 gr mel. Og du kan sagtens tømme din bøtte helt ud i en dej. Bare den smule surdej der sidder tilbage på kanterne i bøtten er nok til at konvertere det nye mel og vand til surdej i løbet af 8-10 timer.

Sådan! Den surdej der, er den absolut bedste, mest effektive og mest velsmagende surdej jeg nogensinde har arbejdet med! Den er ALT arbejdet værd.

Hvis jeg bager dagligt eller næsten dagligt opbevarer jeg den på køkkenbordet. Går der længere i mellem ryger den i køleren. Her kan den klare sig uden fodring i ugevis. Dog skal den så lige friskes op med ny mel i et døgns tid før jeg bager på den.

Og lad os så få bagt et rugbrød!