Brun sovs til kylling

IMG_1002.jpg

Der er kun 1 ting der er bedre end en ovnstegt kylling: Det er den sovs man kan lave, når man har lavet en ovnstegt kylling! For imens kyllingen er i ovnen, laver den helt selv en super lækker fond som du meget let kan lave til en lækker, lysebrun sauce.

Det skal du bruge (altså ud over den kylling som du skal til at tilberede)

  • Suppeurter - altså f.eks. løg, hvidløg, persillerod, gulerod, blegselleri, knoldselleri, pastinak eller hvad du nu har eller kan fremskaffe

  • Hel sort peber

  • Smør

  • Hvedemel

  • Soya

  • Sherryvineddike (eller anden eddike)

  • 1/4 piskefløde

  • Evt. rødvin eller øl

  • Evt. laurbærblade, timiankviste eller rosmarin hvis du har det

Sådan laver du brun sovs til kylling:

  1. Skyl, skræl og skær suppeurterne groft. Du behøver ikke bruge tid på at skrælle dem hvis de er fine og fri for jord. Hæld dem i en bradepande sammen med et par laurbærblade, krydderurter hvis du har dem, og en håndfuld sorte peberkorn. Hvis du har en sjat rødvin eller noget mørk øl, så hæld et par deciliter ned til urterne. Hvis ikke, så bare et par deciliter vand.

  2. Placer kyllingen oven på risten, og tilbered den som du normalt ville gøre. Jeg giver den en times tid ved 200 grader. Når kyllingen er færdig lader du den hvile på risten, imens du kaster dig over sovsen:

  3. Hæld al væsken fra bradepanden igennem en si, og over i en skål. Kassér alle suppeurter osv.

  4. Smelt 50 gr smør i en kasserolle ved medium varme. Drys 2 spiseskefuld hvedemel ned i smørret, og pisk det grundigt sammen til blandingen er helt jævn og fri for klumper. Lad det riste lidt af i bunden af gryden, så det bliver lysebrunt og dufter dejligt af ristet brød og nødder. Det her er det der hedder en opbagning.

  5. Nu tilsætter du din væske fra skålen til opbagningen, imens du pisker. Når det hele er hældt sammen, koger du den op, til den småbobler.

  6. Smag den til med henholdsvis soya, sukker eller sirup og eddike. Du kan godt starte med godt en spiseskefuld af hver. Smag på den: Den skal smage dejligt balanceret mellem det salte, det søde og syrlige.

  7. Giv den et fornuftigt bløp piskefløde.

  8. Smag den til igen: Måske skal den have mere salt? Eller mere syre?

  9. Få imens en af dine gæster til at partere kyllingen, og hæld det juice den smider under parteringen op i sovsen. Hvis du har en parteringskyndig gæst ved hånden, så sæt saucen på lav varme imens du selv parterer. Sovsen kan sagtens stå og passe sig selv.

  10. Lav den sidste justering: Måske lidt mere salt, måske lidt peber? Tillykke! Nu har du sgu lavet din egen opbagte sovs. Den er smuk og lysebrun. Hvis du vil have den meget brun, må du ty til kulør. Men hvorfor egentlig?

Det der er ikke svært. Det er det virkelig ikke. Og du har god tid til det, for kyllingen kan altså sagtens hvile i en halv times tid. Og når du har lavet sovs på den måde et par gange, kan du gøre det i søvne på under 10 minutter.

Velbekomme! Brun sovs! Uhmn.