Sådan redder man en støbejernspande eller støbejernsgryde

IMG_4799.jpg

Er alting begyndt at klistre fast på din støbejernspande eller støbejernsgryde? Er den blevet rusten og grim at se på?

Behandler man støbejern rigtigt, bliver det ligeså non-stick som Teflon. Men tit ender støbejern i bunden af køkkenskabet, fordi alting klistrer fast på panden eller gryden - og det sker fordi man har behandlet panden eller gryden forkert.

Men heldigvis kan man redde en støbejernspande! Det er helt vildt let, og når det først er gjort, er den let at vedligeholde.

Det skal du bruge:

  • 1 kilo fint salt, evt det til opvaskemaskiner

  • Solsikkeolie

Sådan redder man en støbejernspande eller støbejernsgryde:

  1. Først og fremmest skal du være sikker på at du rent faktisk har en støbejernspande! En teflonpande eller en almindelig jernpande kan ikke klare den behandling der beskrives i dette indlæg. Støbejern kan tåle en meget hård behandling.

  2. Tag så din støbejernspande eller støbejernsgryde og stil den på et blus. Hæld et kilo fint salt i, så bunden er helt dækket til godt op ad kanten, og tænd under panden ved høj varme. Åben vinduet - det ryger lidt.

  3. Lad gryden eller panden stå på det varme blus i 45 minutter. Rør lidt i det med et metalredskab hver 5-10 minut. Du vil se at det salt der har ligget nederst er blevet brunt fordi det har suget snask ud af din pande, så du skal flytte nyt rent salt ned i bunden.

  4. Efter 45 minutters tid slukker du, og lader den køle ned. Smid saltet ud og vask panden i varmt vand - Uden sæbe! Få alt saltet skyllet grundigt væk.

  5. Stil nu dit støbejern tilbage på blusset og tænd på medium-lav varme. Når vanddråberne er fordampet hælder du et lille skvæt solsikkeolie i panden, og tørrer det ud over hele panden, så der er et tyndt lag olie der dækker den.

  6. Lad den stå på blusset i en 20 minutters tid, til olien nærmest er “smeltet ind” i panden.

  7. Gentag processen: Smør endnu et tyndt lag olie på, og lad også dette brænde ind i panden. Gentag gerne 4-5 gange.

  8. Olien brænder ind i panden, og danner nærmest et fuldstændig nonstick-lag

Voila! Nu er din pande så god som ny! Men den kan blive meget bedre! Læs lige videre:

Sådan vedligeholder man en støbejernspande eller gryde:

  1. Din støbejernspande er med 99% sikkerhed blevet "sticky" fordi du har vasket den med sæbe eller haft den i opvaskeren. Producenterne siger at de kan gå i opvaskeren, men det er noget fis. Selve støbejernet kan godt tåle det, men det der gør, at din pande kan opnå en slip-let overflade er de naturlige olier og fedtstoffer der kommer til at dække den med tiden, og hvis du vasker dem væk med sæbe, så vil alting klistre fast. Så når du gør den rent skal du bare bruge varmt vand - uden sæbe. Bare skrub på den med børsten.

  2. Kan du ikke få den ordentlig ren, så stil den i blød i natten over. Så er det der måtte være klistret lidt fast, lige til at vaske af.

  3. Når den er skrubbet fint ren, så stil den over på et blus ved medium varme indtil alle vanddråberne er fordampet. Nu har du en varm, knastør og 100% ren og bakteriefri pande, og den giver du et lille skvæt solsikkeolie, som du tørrer ud over hele panden.

Og det er det! Jo længere tid du bruger din pande eller gryde - og ikke giver den sæbe - desto bedre bliver non-stick overfladen.

Sådan! Hvis du behandler din støbejernspande eller støbejernsgryde sådan, så har du glæde af dem resten af livet.