Japansk mabo don

IMG_39481.jpg

Må jeg få lov til at introducere mig selv: dagens gæsteblogger. Det er som regel mig, der hakker løgene til de retter, du finder her på bloggen, og efterfølgende klapper i hænderne, når maden bliver sat på bordet. I dag har jeg fået lov til at styre gryderne i køkkenet, og det er der kommet et blogindlæg ud af. Dernæst vil jeg gerne introducere retten mabo don. Jeg smagte den første gang, da jeg boede i Tokyo, og fik den serveret på den lokale izakaya rundt om hjørnet. Oprindeligt stammer den vist fra Kina, men har også fundet sig tilrette i det japanske køkken. I USA kender de den også, der hedder den mapo tofu. Den optræder andre steder i kogebøger og på nettet som mabo donburi og mapo doufu. Gode retter har mange navne.

Mabo don kan tilberedes vegetarisk med tofu som hovedingrediens. Hvis du ikke bryder dig om tofu, kan du nøjes med at bruge hakket svinekød eller hakket kalv og flæsk. Jeg bruger begge dele, for sådan gør japanerne, og sådan kan jeg lide det.

Du skal bruge: [checklist]

  • 4 dl vand
  • 4 spsk misopasta, vælg en rød eller brun misopasta til denne ret
  • 4 spsk sake
  • Kyllingefond
  • 1/2 tsk sukker
  • 400 gram hakket svinekød eller hakket kalv og flæsk
  • 2-3 fed hvidløg, hakket
  • 2 spsk ingefær hakket
  • 2 porrer, skåret i tynde ringe
  • Ca. 6 stjerneanis
  • 1 spsk tobanjan, fås hos kinesiske grønthandlere, kendes også som chili bean paste. Sambal oelek, der kan købes i Brugsen, kan til nød gå
  • 1 blok tofu, skåret i tern, hvilken type er underordnet
  • Maizena eller anden jævning
  • Sesamolie
  • Sesamfrø, ristede, til pynt
  • Forårsløg, hakket, til pynt
  • Tilbehør: ris

[/checklist]

  1. Varm vandet op til det koger. Sluk derefter og tilsæt misopasta, sake, kyllingefond og sukker. Opløs ingredienserne og lad det stå.
  2. Sauter hvidløg, ingefær, stjerneanis, porre i olie sammen med tobanjan i en gryde. Tilsæt kødet og lad det stege igennem. Held derefter blandingen med miso og sake i gryden. Lad det koge i et par minutter og tisæt tofuen. Lad det varme ordentligt igennem i 5 minutterstid og jævn så med maizina.
  3. Server din mabo don over ris, dryp sesamolie henover og drys med sesamfrø og forårsløg.

Vær opmærksom på, at misopasta er meget salt, nogle typer mere end andre. Så vær forsigtig med mængden af miso.

Skrevet af: Tilde Mariann Andersen