Det perfekte, rustikke, sprøde surdejsbrød
IMG_72041.jpg

Se lige det surdejsbrød der! Det er sgu det smukkeste brød jeg nogensinde har bagt tror jeg. Knasende sprødt udenpå, og helt saftigt og "sejt" inden i. Og smagen? Oh my God. Har du ikke allerede lavet Verdens Bedste Surdej, så finder du opskriften her.

Det skal du bruge til 1 stort surdejsbrød: [checklist]

  • 1-2 dl surdej
  • 1 kilo økologisk hvedemel
  • Salt

[/checklist]

Sådan bager du det perfekte surdejsbrød:

  1. Rør surdejen med din hvedemel og 1 spsk salt. Tilsæt vand under omrøring på maskine/æltning i hånd. Det er svært at sige præcis hvor meget, for det afhænger meget af melet, men det er mere end 5-600 gr. Det behøver ikke være særlig præcist. Dejen skal være klistret, men dog tør nok til at den ikke bare flyder ud.
  2. Sæt dejen til at hæve tildækket i køleskabet. Den kan sagtens hæve i 24 timer. Det kan også være 48.
  3. Når det er hævet flot op, hælder du det ud af beholderen og former det forsigtigt til et brød. Det skal IKKE æltes ned. Det er en generel misforståelse. Få det "melet" grundigt over hele overfladen så du kan håndtere det, og læg det til at efterhæve på bagepapir, tildækket, i et par timer.
  4. Efter et par timer tænder du ovnen på FULD hammer. Min går til 275 gr, så det er der jeg bager. Mange mennesker bager ved alt for lave temperaturer. For at få denne her helt sprøde overflade og en voldsom hævning kræves det 250-300 grader. På nederste rille i ovnen sætter du en bradepande med 1 liter vand i. Det giver damp, og det gør at brødet hæver flot op og får en fantastisk overflade. Har du en bagesten, så er det nu den skal i spil.
  5. Når ovnen er knaldvarm, sætter du brødet ind midt i ovnen. Pas på; Dampen er meget varm. Bag det i 20 minutter med damp, og fjern så bradepanden med vand, hvis ikke den er kogt tør af sig selv.
  6. Bag dit surdejsbrød færdig i 20 minutters tid mere - uden damp. Du kan evt lige vende det om de sidste 10 minutter, så får du også en 100% sprødbagt bund.

Sådan! Så er der hjemmebagt rustikt surdejsbrød. Jeg lover dig det smager fantastisk.