Menu

Opskrift på verdens bedste surdej

 • Surdej
 • Surdej
 • Details
 • 5 Comments

Hvorfor overhovedet surdej? Er gær ikke fint nok? Jo, bestemt. Men surdej smager godt! Og det kan give den der fantastiske “seje” krumme som du kender det fra italienske brød, og så kan det også lave smukke, sprøde og rustikke brød. Og så har surdej den helt klare fordel, at dejen ikke – som med gær – “punkterer” efter x antal timer. Med surdej kan du lave dejen, og bage den allerede efter nogen timer (hvis surdejen er levende nok), men du kan også sagtens vente 1 døgn eller 2 eller 3. Den fleksibilitet er FANTASTISK, i en travl hverdag.

Jeg har levet med surdej i køleskabet i en del år, men det er først i løbet af det sidste halve års tid, at jeg sådan virkelig har nørdet det, og prøvet at finde en surdej to end them all.

Jeg vil spare jer for alle detaljerne og de mislykkede forsøg, men jeg har fundet den nu! Den er så vanvittig levende, at jeg kan hæve et brød på et par timer! Og surdejspizza? Oh my God! Den sprødeste, lækre bund jeg nogensinde har formået. Og den surdej her bager jeg både rugbrød og hvedebrød med.

Kvaliteten af din surdej grundlægges i de første dage, så gør dig umage, og følg opskriften her til punkt og prikke. Når så kulturen er kommet fint i gang, er den mindre sensitiv for diverse udsving du måtte udsætte den for.

Her er opskriften på selve surdejen. Når du HAR lavet en surdej, så bager du det her smukke, rustikke, sprøde surdejsbrød.

Det skal du bruge:

 • Økologisk hvedemel
 • Økologisk rugmel
 • En 1/2 liters plastikbøtte med låg
 • En elektronisk køkkenvægt

Sådan laver du verdens bedste surdej:

 1. Dag 1 om morgenen: 100 gr. lunken vand blandes med 50 gr. hvedemel og 50 gr. rugmel. Bemærk at vi hele vejen igennem opskriften bevarer et 1:1 forhold (i gram) mellem mel og vand. Temperaturen på vandet skal være sådan, at det føles helt “neutralt” når du stikker en finger ned i det. Sæt låg på, og stil beholderen et godt, lunt sted i dit hjem. Jeg har succes med at stille den oven på køleskabet!
 2. Dag 2 om morgenen: Bland 75 gr. af blandingen fra dagen før med 50 gr. hvedemel, 25 gr. rugmel og 75. gr lunken vand. Rør det grundigt sammen, skrab kanterne rene på din beholder, sæt igen låg på, og stil den tilbage. De resterende 75 gr. fra dagen før smider du ud.
 3. Dag 2 om aftenen: Samme som om morgenen: Bland 75 gr. af surdejen med 50 gr. hvedemel, 25 gr. rugmel og 75. gr lunken vand. Rør det grundigt sammen, skrab kanterne rene på din beholder, sæt igen låg på, og stil den tilbage. De resterende 75 gr. smider du ud. Nu skulle du gerne så småt begynde at se lidt liv i form af små bobler i dejen.
 4. Sådan fortsætter du på dag 3, 4, 5 osv., indtil surdejen kan fordoble sin størrelse i beholderen på 8 timer (se billedet). Det tog 10 dage for mig. Den skal dufte friskt og surt og boble lystigt. BEMÆRK: Du kan opleve at den allerede omkring dag 3 hæver helt vildt op, og faktisk lugter lidt ubehageligt. Det er helt normalt. Det er der den sådan set overgår til at blive en surdej. Men du skal bare klø på.
 5. Når din surdej er færdig og boblende og levende, kan du opbevare den på køl. Er det under 1 uge siden at den sidst har fået mel, kan du bare bage på den. Er der gået 14 dage f.eks. er det smart lige at “genoplive den” med lidt mel/vand i samme forhold/metode som da du lavede surdejen, og så kan du bage på den dagen efter. Den bør få nyt mel ca. hver 2-3 uge, hvis ikke du bager på den. Skal du bage mange brød, fordobler/tripler du bare mængderne af mel og vand et par dage før.

Sådan! Den surdej der, er den absolut bedste, mest effektive og mest velsmagende surdej jeg nogensinde har arbejdet med! Den er ALT arbejdet værd.

Og lad os SÅ få bagt noget brød!

 1. Peter says:

  Opskrifterne på rugbrød og pizzadej du nævner, er det nogle du vil af med? 🙂

 2. […] er uendeligt mange opskrifter på surdej, men stegogbras pralede med at have opskriften på Verdens bedste surdej og surdejsbrød. Surdejsopskriften var nem […]

 3. Frida says:

  Sådan fortsætter du på dag 3, 4, 5 osv. Vil det sige at man skal forsætte 1x om dagen eller 2x om dagen som på dag 2, hvor du tilsætter mæl om morgenen og aftenen?

  Det er første gang jeg skal prøve mig frem med et surdej og synes det er måske lige i overkanten at man skal pleje det 2 gange om dagen i flere dage. 🙂 Men hvis jeg får den Perfekte Surdej, så er jeg villig til det 🙂

 4. Monique says:

  Tak for opskriften! Målene stemmer ikke helt, men jeg har gået ud fra at det er de 75 g surdej, man skal beholde hver gang, som er korrekt, og indtil nu fungerer det helt strålende (dag 2 “aften” – selv om det er morgen, fordi jeg begyndte om aftenen). 🙂 Jeg kan allerede se små bobler i dejen. Jeg laver to surdeje, en “almindelig” og en hvor jeg har erstattet hvedemelet med sigtet emmer. Emmer ser også ud til at fungere. 🙂

  Når det gælder målene:
  Efter første dag har man 200 g surdej (100 g vand + 100 g mel).
  Hvis man om morgenen på dag 2 kun bruger 75 g af denne surdej, smider de resterende 125 g ud, og tilsætter 75 g vand og 75 g mel, får man 225 g surdej. Om aftenen må man så smide 150 g surdej ud, hvis man kun skal bruge 75 g.

 5. Sara Koch Nielsen says:

  Hej.
  Jeg vil rigtig gerne prøve at lave en surdej.
  Men jeg studser lidt over dag 2.
  Der skriver du, at man skal blande mel og vand i 75 g af den blanding, man lavede på dag 1 og så skal man smide de resterende 75 g ud. Det giver – i mit hovede – 150 g, men det stemmer ikke overens med, at blandingen fra dag 1 burde veje 200 g.

  Du skriver selv, at en god surdej er afhængig af, at man er grundig i de første dage, så jeg vil gerne være helt sikker på, at jeg gør det rigtigt.

  Som jeg læser din tekst, så er det således:

  Dag 1 morgen: 100 g mel og 100 g vand

  Dag 2 morgen: 75 g mel og 75 g vand blandes med 75 g fra dagen før. De sidste 75 g smides ud, (men 200 – 75 er lig med 125 og ikke 75?? Forklaring ønskes)

  Dag 2 aften: 75 g mel og 75 g vand og 75 g blanding fra om morgenen. Resterende 75 g blanding smides ud.

  Dag 3 morgen: Samme som dag 2 aften

  Dag 3 aften: Samme som dag 2 aften

  Dag 4 morgen: Samme som dag 2 aften

  Dag 4 aften: Samme som dag 2 aften

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *