Menu

Opskrift på surdej

 • Surdej
 • Surdej
 • Details
 • 6 Comments

Det er sindssyg mange fordele ved at bage på surdej:

Det er fleksibelt at arbejde med, fordi en dej på surdej hæver langsomt og efterfølgende forbliver glad og færdighævet i et døgns tid eller mere. Så du kan altid lige udskyde din bagning til lidt senere.

Brødet holder sig i 100 år. Ok, måske ikke i 100, men ihvertfald i en uge, hvor det er friskt, saftigt og totalt nybagt at se, føle og smage på.

Dejen er let at ælte og forme. Når jeg f.eks. bager pizza på surdej, er dejen lige til at trække ud i en fin, rund form. Ingen kagerulle eller noget.

Det smager helt vildt godt. Den friske syrlighed man får i et godt surdejsbrød kan intet gærbrød hamle op med!

Så jeg bruger stort set kun surdej når jeg bager til det salte køkken. Jeg bruger surdej til mit rugbrød, jeg bruger surdej til mit hvedebrød, og jeg bruger Gudhjælpemig også surdej til pizza. Og jeg bruger den samme surdej til hele molevitten: Når jeg bager hvedebrød får den hvedemel, og når jeg bager rugbrød får den rugmel. Shoot me.

Her er en opskrift på en helt ny, frisk surdej som du laver helt fra bunden! Når først du har været igennem nedenstående, og det verdens letteste at arbejde med.

Det skal du bruge:

 • En pakke økologisk hvedemel
 • En pakke økologisk rugmel
 • En 1/2 liters plastikbøtte med låg
 • En elektronisk køkkenvægt

Sådan laver du verdens bedste surdej:

 1. Dag 1 om morgenen: 100 gr. lunken vand (ca. stuetemperatur) blandes med 50 gr. hvedemel og 50 gr. rugmel. Sæt låg på, og stil beholderen et godt, lunt sted i dit hjem.
 2. Dag 2 om morgenen: Bland 75 gr. af blandingen fra dagen før, med 50 gr. hvedemel, 25 gr. rugmel og 75. gr lunken vand. Rør det sammen, sæt igen låg på, og stil den tilbage. De resterende 75 gr. fra dagen før smider du ud.
 3. Dag 2 om aftenen: Samme som om morgenen: Bland 75 gr. af surdejen med 50 gr. hvedemel, 25 gr. rugmel og 75. gr lunken vand. Rør det grundigt sammen, skrab kanterne rene på din beholder, sæt igen låg på, og stil den tilbage. De resterende 75 gr. smider du ud. Nu skulle du gerne så småt begynde at se lidt liv i form af små bobler i dejen.
 4. Sådan fortsætter du med 2 blandinger – morgen og aften – på dag 3, 4, 5 osv. Lige indtil surdejen kan fordoble sin størrelse i beholderen på 8 timer (se billedet). Regn med en små 10 dage. Du kan opleve at den allerede omkring dag 3 hæver helt vildt op, og faktisk lugter lidt ubehageligt. Det er helt normalt og den er ikke færdig endnu. Når den er færdig, dufter den syrligt, friskt og ikke ubehageligt, og når den er nået dertil, kan du opbevare den på køl.
 5. Når du skal bage tager du den mængde surdej fra som opskriften foreskriver, og så tilsætter du samme mængde mel/vand tilbage i surdejen. Skal du f.eks bruge 150 gr surdej, tilsætter du efterfølgende 75 gr vand og 75 gr mel. Nemt.

Sådan! Den surdej der, er den absolut bedste, mest effektive og mest velsmagende surdej jeg nogensinde har arbejdet med! Den er ALT arbejdet værd.

Og lad os så få bagt et rugbrød!

 1. Peter says:

  Opskrifterne på rugbrød og pizzadej du nævner, er det nogle du vil af med? 🙂

 2. […] er uendeligt mange opskrifter på surdej, men stegogbras pralede med at have opskriften på Verdens bedste surdej og surdejsbrød. Surdejsopskriften var nem […]

 3. Frida says:

  Sådan fortsætter du på dag 3, 4, 5 osv. Vil det sige at man skal forsætte 1x om dagen eller 2x om dagen som på dag 2, hvor du tilsætter mæl om morgenen og aftenen?

  Det er første gang jeg skal prøve mig frem med et surdej og synes det er måske lige i overkanten at man skal pleje det 2 gange om dagen i flere dage. 🙂 Men hvis jeg får den Perfekte Surdej, så er jeg villig til det 🙂

 4. Monique says:

  Tak for opskriften! Målene stemmer ikke helt, men jeg har gået ud fra at det er de 75 g surdej, man skal beholde hver gang, som er korrekt, og indtil nu fungerer det helt strålende (dag 2 “aften” – selv om det er morgen, fordi jeg begyndte om aftenen). 🙂 Jeg kan allerede se små bobler i dejen. Jeg laver to surdeje, en “almindelig” og en hvor jeg har erstattet hvedemelet med sigtet emmer. Emmer ser også ud til at fungere. 🙂

  Når det gælder målene:
  Efter første dag har man 200 g surdej (100 g vand + 100 g mel).
  Hvis man om morgenen på dag 2 kun bruger 75 g af denne surdej, smider de resterende 125 g ud, og tilsætter 75 g vand og 75 g mel, får man 225 g surdej. Om aftenen må man så smide 150 g surdej ud, hvis man kun skal bruge 75 g.

 5. Sara Koch Nielsen says:

  Hej.
  Jeg vil rigtig gerne prøve at lave en surdej.
  Men jeg studser lidt over dag 2.
  Der skriver du, at man skal blande mel og vand i 75 g af den blanding, man lavede på dag 1 og så skal man smide de resterende 75 g ud. Det giver – i mit hovede – 150 g, men det stemmer ikke overens med, at blandingen fra dag 1 burde veje 200 g.

  Du skriver selv, at en god surdej er afhængig af, at man er grundig i de første dage, så jeg vil gerne være helt sikker på, at jeg gør det rigtigt.

  Som jeg læser din tekst, så er det således:

  Dag 1 morgen: 100 g mel og 100 g vand

  Dag 2 morgen: 75 g mel og 75 g vand blandes med 75 g fra dagen før. De sidste 75 g smides ud, (men 200 – 75 er lig med 125 og ikke 75?? Forklaring ønskes)

  Dag 2 aften: 75 g mel og 75 g vand og 75 g blanding fra om morgenen. Resterende 75 g blanding smides ud.

  Dag 3 morgen: Samme som dag 2 aften

  Dag 3 aften: Samme som dag 2 aften

  Dag 4 morgen: Samme som dag 2 aften

  Dag 4 aften: Samme som dag 2 aften

 6. […] du ikke har en surdej, kan du lave en selv. Find en opskrift her. Du kan også hente en klat gratis surdej hos Meyers bagerier (og sikkert også hos andre bagere), […]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *