Menu

Jambalaya med kylling, pølse og rejer

  • Jambalaya
  • Jambalaya
  • Details
  • 1 Comment

Jambalaya med kylling, pølse og rejer er sammen med Gumbo og Redbeans & Rice en af de mest traditionelle retter man kan smide på middagsbordet i New Orleans. Det er en spansk- og franskinspireret kreoler-risret der er baseret på røget pølse og som regel også noget kylling og noget seafood af en slags.
Det smager fantastisk! Det er comfortfood taget til et helt nyt level! Det er ikke synderligt svært at lave, og det tager kun en times tid alt i alt, men det kræver lidt hakkearbejde og lidt bruning af kød osv, så du skal være over din gryde.

Der er MANGE opskrifter på Jambalaya på nettet. De fleste er sgu ret dårlige. Jeg lover at du kan servere denne her for en lokal Kreoler i New Orleans og få gode anmeldelser. Jeg har selv fået den fra en lokal kok.

Det skal du bruge til en STOR portion jambalaya – 6-8 personer:

  • 500 gr. fjerkræskød, f.eks. kyllingevinger
  • 250 gr. stærk, røget pølse (du kan også bruge en chorizo)
  • 250 gr. tigerrejer, muslinger, blæksprutte, krebs eller lign.
  • 1 stort løg, hakket
  • 1 rød peber, hakket
  • 3-4 stængler bladselleri, hakket
  • 6 fed hvidløg, hakket
  • 2 små dåser tomatkoncentrat
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1.5 liter god kyllingfond
  • 3 spsk Magic-krydderiblanding (Hvis du SLET ikke kan overskue at lave magic, så erstat med en blanding af lige dele cayenne, sort peber, oregano og timian. Men Magic er MEGET bedre!)
  • 2 laurbærblade
  • 10 dl ris

Sådan laver du jambalaya med kylling, pølse og rejser:

  1. Skær pølsen i skiver. Find den store gryde frem, og brun pølsen ved medium varme. Når den har smidt sit fedt, tager du pølsen fra, og bruner dit fjerkræ i fedtet. Giv det et drys salt og peber. Tag fjerkræen fra når den er smukt brunet af.
  2. Tilsæt alle grøntsagerne og tomatkoncentraten til gryden og lad det brune. Koncentraten skal skifte farve fra den røde farve til en mørkere mahognifarve. Når grøntsagerne og tomatkoncentrat har fået farve tilsætter du 1/2 liter fond, laurbær, de flåede tomater og enten din magic eller blandingen af cayenne, sort peber, oregano og timian. Skrab derefter bunden af gryden med en ske, så al den efterhånden lidt småbrændte goodness bliver fordelt i saucen.
  3. Smid låg på, skru ned for varmen og lad det simre i 10 minutters tid. Rør pølse og kylling ud i saucen og lad det simre under låg i 10 minutter mere.
  4. Tilsæt så resten af fonden, og smag det til. Sørg for at det har fået nok krydderi og salt. Når smagen er i skabet tilsætter du til sidst din seafood og ris til din jambalaya.
  5. Lad den simre i 20-25 minutter til risene har absorberet det meste af væsken.

Nu har du en lækker, saftig, smuk, grydefuld Jambalaya! Server den i skåle med godt brød og et glas øl til.

  1. […] Jambalaya – en kæmpeportion, så der er til dagen efter også. Ønsket (inderligt) af […]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *